*Nettavisen* Økonomi.

Vil ha stabile fossefall

Regjeringen forbyr private å kjøpe opp norske fossefall.

Olje - og energiminister Odd Roger Enoksen setter grensen for privat eierskap på norske fossefall på en tredjedel.

NA24 - din næringslivsavis

I slutten av juni avgjorde EFTA-domstolen at Norges praktisering av hjemfallsreglene var i strid med EØS-avtalen.

Den norske hjemfallsretten - den snart 100 år gamle loven som sikrer at eierskapet for fossene faller tilbake til staten etter et visst antall år - er diskriminerende og må endres, avgjorde EFTA-domstolen i en dom.

- I samsvar med EØS-avtalen
- Med øyeblikkelig virkning er det i dag vedtatt en provisorisk anordning som etter regjeringens syn bringer hjemfallsordningen i samsvar med dommen i EFTA-domstolen og EØS-avtalen. Anordningen slår fast det grunnleggende prinsippet om at offentlig eierskap til landets vannkraftressurser på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå skal videreføres. Det vil ikke lenger bli gitt konsesjoner til private for erverv av vannfall og kraftverk. Private kan fortsatt eie inntil en tredjedel av offentlig eide vannkraftverk, sier statsråd Odd Roger Enoksen i en melding.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En tredjedel
Formålet med den provisoriske anordningen er at landets vannkraftressurser skal tilhøre allmennheten og forvaltes til det felles beste. Gjennom anordningen om offentlig eierskap vil det ikke lenger bli gitt konsesjoner til private for erverv av vannfall og kraftverk. Det vil være mulig å selge inntil en tredjedel av offentlig eide vannkraftselskaper til eiere som ikke regnes som offentlige.

- Dette er en stor og viktig sak for regjeringen og Norge. Gjennom dagens vedtak beholdes hjemfallsordningen og våre energiressurser forblir i folkets eie. Vi følger med dette opp Soria Moria-erklæringen på et viktig punkt, sier olje- og energiministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.