NA24.no

Vil ha større Statoil-skatt

Oljeselskapens skrekk, Venezuelas Hugo Chavez, varsler nye skatteskjerpelser mot Statoil.

Det var i Chavez' ukentlige program på Venezuelas riks-tv, «Allo' presidente», at presidenten varslet nye skjerpelser for de utenlandske oljeselskapene. Denne gangen er det blant annet Statoil som er i fokus i det Chavez for andre gang på to år vil øke beskatning på tungoljeprosjektene ved Orinoco-beltet.

Det er i dag fire slike anlegg som foredler tungoljen fra Orinoco til syntetisk lettolje for eksport. Statoil er medeier i et av disse prosjektene sammen med Total, mens det venezuelanske statsoljeselskapet PDVsa er medeier i alle fire. Totalt produserer de fire prosjektene omkring 620.000 fat med lettolje pr. dag.

Chavez varslet i sin ukentlige tv-tale at han vil innføre en egen utvinningsskatt for prosjektene, slik at den effektive royalty- og skattraten ender på 33 prosent, mot dagen 16,6 prosent som ble innført i 2004. Frem til da hadde oljeselskapene kun betalt 1 prosent i royalty.

- Orinoco-prosjektene betaler kun en sjettedel i royalty, nå skal de betale en tredjedel gjennom denne utvinningsskatten, sa Chavez, som forveter ekstrainntekter på 885 millioner dollar årlig fra en slik beslutning.

Det siste utspillet kommer i en rekke av skjerpelser venstreradikale Chavez har gjennomført i Venezuelas oljeindustri de siste to årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere