Vil ha tidenes skattebombe

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Foreslår kutt på flere titalls milliarder.

29.01.09 16:48

Krisepakken fra regjeringen er langt fra stor nok, ifølge Høyre.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag la regjeringen frem en tiltakspakke på 20 milliarder kroner som skal stimulere norsk økonomi. Denne pakken er altfor liten, ifølge Bedriftskanalen i Oslo Høyre. De vil ha en totalramme på 75 milliarder kroner, deriblant skattekutt på 50 milliarder.

- Vi synes det er bedre at stimulansen i norsk økonomi kommer fra norske husholdninger og bedrifter og ikke fra de bedriftene eller organisasjonene med best kanaler inn til regjeringen, sier leder for Oslo Høyre, Michael Tetzschner til NA24.

- Alvorlig situasjon
- Om det er hensikten at denne krisepakken skal ha en positiv effekt på norsk økonomi både på kort og lang sikt, trenger vi en pakke som monner, sier Simen A. Johannessen, leder av Bedriftskanalen, Oslo Høyre.

- Situasjonen er langt mer alvorlig enn man ser ut til å tro, og det er derfor vi foreslår kraftige skattelettelser.

Bedriftskanalen har rådet Oslo Høyre til å gå inn for en krisepakke på 75 milliarder kroner som bør fordeles på tre like store satsingsområder:

  • Offentlige investeringer, der hvor avkastningen er størst.
  • Lettelser i bedriftsbeskatningen
  • Lettelser i personbeskatningen

Dermed foreslår Bedriftskanalen samlede skattelettelser på omtrent 50 milliarder kroner.

Kutt for bedrifter og personer
- De foreslåtte lettelsene i bedriftsbeskatningen i forslaget fra regjeringen kan i beste fall betegnes som puslete, sier Johannessen til NA24.

- Vi ser for oss at bedriftene får økte avskrivningssatser, lavere arbeidsgiveravgift og kanskje også redusert skatt på overskudd, fortsetter han.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

For private husholdninger ser Johannessen for seg lignende skattekutt.

- Vi har ikke gått inn på detaljene rundt hvilke nivåer man skal legge seg på, men provenyeffekten (reduserte skatteinntekter for staten red. anm.), av å fjerne toppskatten, arveavgiften og formuesskatten er på 27,7 milliarder kroner. Da har vi ikke hensyntatt de dynamiske effektene disse skattelettelsene gir gjennom at pengene er i omløp.

Økt bunnfradrag
Michael Tetzschner ser også for seg en økning av bunnfradraget.

- Det er naturlig å se på toppskatten og bunnfradraget, sier han til NA24.

- En økning av innslagspunktet til toppskatten vil gjøre det lukrativt å jobbe mer, og en økning av bunnfradraget vil gjøre det gunstigere å jobbe fremfor å være passiv.

I tillegg påpeker Tetzschner at toppskatt ofte rammer dem med høy utdanning.

- Siden lønn er såpass nært knyttet til utdannelsesnivå, kommer man ikke unna at toppskatten rett og slett er en skatt på utdanning, sier Tetzschner.

Ikke rene utgifter
Høyre-politikeren mener også det er feil å se på de 50 milliardene som rene utgifter i statsbudsjettet og i krisepakken.

- For det første er det ikke en utgift for det norske samfunnet å la arbeidstakere beholde mer av sin lønn. For det andre forteller skatteforskerne oss at det aller meste av disse skattelettelsene kommer tilbake til statskassen gjennom de dynamiske effektene skattelettelser gir. For det tredje har skattelettelser stor påvirkning på folks handlingsmønster. Dersom det du får utbetalt som arbeidstaker kontra det å være mottaker av en offentlig støtteordning ikke er av en vesentlig størrelse, vil insentivet til å søke eller til å bli i arbeid være mindre, sier Tetzschner.

Tetzschner påpeker at dette foreløpig er et forslag fra Bedriftskanalen, og vil ikke forskuttere om dette er noe Oslo Høyre går inn for. Det vil bli avgjort først i et møte på fredag.

- Men jeg ser ikke på 75 milliarder som en urimelig størrelse på tiltakspakken, sier Tetzschner.

- Det er imidlertid ikke selve pengene i krisepakken som kommer til å redde oss ut av finanskrisen. Pakken må brukes til å gi rom for at vi skal kunne arbeide oss ut av krisen, sier han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

- Oppfyller egne valgkampløfter
Høyre-lederen er spesielt opptatt av at det ikke er dem med de beste lobbyistene som skal få penger til sitt prosjekt, men at husholdninger og bedrifter selv skal få styre hvor pengene skal gå.

- Så langt ser det ut som om det er de som har hatt best kanaler inn til regjeringen som har lyktes best. I tillegg har regjeringen fått oppfylt noen av sine egne valgkampløfter. Men det er ikke dermed gitt at dette er det beste for samfunnsøkonomien, påpeker Tetzschner.

Også han vil ha en skattelettepakke på plass snarest mulig.

- Det aller seneste er ved revidert budsjett. Situasjonen nå er preget av svært stor usikkerhet, og derfor er det viktig å dosere medisin slik at det gir samfunnsøkonomisk gevinst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag