NA24.no

Vil ha våpen-signatur

Sist oppdatert:
Venstre krever at Norge går i bresjen for å merke våpen og ammunisjon slik at det kan spores tilbake til sluttbruker.

Venstre mener kontrollen med norsk våpeneksport er slett og viser til en Amnesty-rapport som ble lagt fram onsdag. Her hevdes det at regjeringens mangelfulle rapportering til Stortinget gjør det umulig for de folkevalgte og det sivile samfunn å kontrollere om intensjoner i lover og regler etterleves.

Vil ha garantier
Venstre ønsker en strengere kontroll av norsk våpeneksport og vil ha garantier for at våpen ikke ender i konfliktområder.

- Det viktigste tiltaket vil være å innføre sluttbrukererklæringer for alle våpen som eksporteres fra Norge. I dag krever Norge ikke slike garantier fra våre allierte i NATO eller fra EU-medlemmer, sier Venstres medlem i Utenrikskomiteen på Stortinget, Anne Margrethe Larsen, ifølge en pressemelding.

«Made in Norway»
Hun tar samtidig til orde for en signaturordning som gjør at våpenet kan følges fra eksportør til sluttbruker.

- Et system der våpen og ammunisjon merkes slik at de kan spores tilbake til dem som opprinnelig bestilte våpnene vil være et viktig redskap for å finne ut hvem som formidler våpen inn i konfliktområder. Norge bør ta initiativ til at det opprettes en forpliktende internasjonal standard for slik merking, sier Larsen.

Grenseløse kuler
Ifølge rapporten «Bullets without borders», som Amnesty International og Kirkens Nødhjelp la fram onsdag, er det mange hull i den norske våpenlovgivningen.

Amnesty International Norge avslørte i forrige uke at våpendeler produsert i Norge har havnet i Israel etter videresalg fra USA, selv om Norge har forbud mot eksport av våpen til Israel.

- Som selvoppnevnt fredsnasjon kan Norge ikke leve med at vi ikke har kontroll over om våre våpen havner i konfliktområder, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Petter Eide, ifølge en pressemelding.

Ifølge «Bullets Without Borders» er en stor del av norsk våpeneksport ammunisjon til håndvåpen.

- Vår tids masseødeleggelsesvåpen
- Håndvåpen er vår tids masseødeleggelsesvåpen og norske myndigheter må få på plass et kontrollsystem som sikrer hvor norsk ammunisjon faktisk havner, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfelt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere