NA24.no

(Scanpix)

Vil han unngå inflasjon?

Sist oppdatert:
Tirsdag må den amerikanske sentralbanken stå skolerett for den amerikanske kongressen.

Den amerikanske sentralbanken, som ledes av Ben Bernanke, har en tøff utfordring foran seg. For å unngå at bankvesenet kollapset etter finanskrisen i fjor høst, pøste den amerikanske sentralbanken og amerikanske myndigheter milliarder av dollar inn i systemet.

NA24 - din næringslivsavis

Banker ble tilført enorme mengder kapital, både for å sørge for at de var i stand til å gi kreditter men også for at de ikke skulle være usikre for hverandres soliditet. Men nå som finanskrisen begynner å gli over, og produksjonen kan antas å stige igjen, kan all likviditeten som er blåst inn i markedet bli et problem.

Skolerett
Ikke minst kan de svært lave rentene begynne å fyre i gang en inflasjonsbølge som kan bli vond å takle. Så hvordan ser exit-strategien til Ben Bernanke og sentralbanken ut?

Det spørsmålet er det mange som håper å få svar på når Bernanke skal presentere den halvårlige pengepolitiske rapporten for den amerikanske kongressen. Dette skjer tirsdag og onsdag.

I et leserinnlegg på Wall Street Journal, som ble presentert tirsdag, kommer imidlertid Bernanke med noen antydninger.

Mange verktøy
- Den amerikanske sentralbanken er trygg på sin evne til å dempe inflasjonen etter det som sannsynligvis vil være en utvidet periode for en pengepolitikk som sikter etter å få opp igjen utlånet. Når de økonomiske utsiktene fordrer at vi gjør det, har sentralbanken en rekke verktøy for å stramme til igjen politikken, fremgår det av Bernankes leserinnlegg skriver Bloomberg News.

Hovedverktøyet, skriver Bloomberg, vil være å bruke renten som den amerikanske sentralbanken tar på bankenes innskudd. Signalene han kommer med er innrettet slik at markedet ikke skal bli redd for at inflasjonen skal løpe løpsk i det de økonomiske pilene begynner å peke opp igjen.

Prioritet nummer en
I et referat fra siste møte i Fed, den amerikanske sentralbanken, kom det frem at de anser sin evne til å stramme igjen pengepolitikken på en god måte som prioritet nummer en. Det skriver Bloomberg News.

- Vi vil kalibrere timingen og farten for alle fremtidige tilstramninger, sammen med miksen av verktøy for best å fostre våre to mål om maksimal sysselsetting og prisstabilitet, skriver Bernanke i Wall Steet Journal.

Slik kan de stramme igjen
Bloomberg News rapporterer at Fed planlegger å kjøpe så mye som 1,75 billioner dollar, eller 1.750 milliarder dollar, av pantelån, boliglån og statsgjeld, bare i år. En exit-strategi vil kunne være å selge noen av disse postene igjen på det åpne markedet.

Det kan også være aktuelt å gjøre reverserte gjenkjøpsavtaler. Dette går ut på å inngå kontrakter med lang løpetid om å selge verdipapirer, for eksempel statsobligasjoner, til banker for å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt. Begge disse metodene vil kunne dra vekk likviditet fra bankene, og dermed fra markedene.

Bare forventninger om at prisene vil stige i fremtiden vil være negativt. Det vil føre til at aktører selger amerikanske statsobligasjoner og aksjer, og heller setter pengene inn i dollarnominerte råvarer som gull og olje.

Det vil også kunne føre til at rentene aktørene vil låne ut penger til vil stige, fordi man forventer at rentenivået vil stige betydelig dersom inflasjon får bite seg fast.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere