Gå til sidens hovedinnhold

Vil henge ut skattesnytere

Alle som får ilagt tilleggsskatt kan bli offentliggjort til skrekk og advarsel.

Klokken 13. tirsdag ettermiddag fikk finansminister Kristin Halvorsen (SV) overrakt en utredning om tiltak mot skatteunndragelser. Flertallet i utvalget foreslår å henge ut skattesnytere.

NA24 - din næringslivsavis

I dag har pressen tilgang til dommer og andre straffeavgjørelser om skatte- og avgiftsunndragelser. Men vedtak om administrative sanksjoner som tilleggsskatt, tilleggsavgift eller tilleggstoll er underlagt taushetsplikt og dermed unntatt offentlighet.

Dette vil flertallet i utvalget gjøre noe med.

- Et flertall i utvalget mener det bør være større grad av offentlighet ved ileggelse av tilleggsskatt mv. Flertallet foreslår derfor å lempe på taushetspliktbestemmelsene på skatte- og avgiftsområdet slik at pressen som hovedregel får tilgang til vedtak om slike sanksjoner dersom den skatte- og avgiftspliktige har opptrådt uaktsomt eller forsettlig, skriver utvalget.

- Utrolig viktig
- Dette arbeidet er så utrolig viktig, fordi det handler om spleiselaget den norske velferdsstaten er. Det handler om å passe på at ingen sniker seg unna det fellesskapet. Det har vært et høyt prioritert arbeid fra min side og regjerings side, sier Kristin Halvorsen.

Hun fikk overlevert utredningen av utvalgsleder Ellen Mo.

Halvorsen sier at dette utvalget har kommet med mange interessante forslag.

Utvalget foreslår også en vesentlig bedre kontroll av norsk utenlandsk foretak (NUF) og tiltak mot kontantøkonomien.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bekjempe kontantbruk
Utvalget ønsker å bekjempe bruken av kontanter, og ønsker at en større del av vederlag for kjøp og salg av varer og tjenester skal gå via bank.

- Det er helt opplagt at når det er mye og store beløp i kontanter i flyt, så skal man være ekstra på vakt. Her er det mulighet til å unndra penger fra beskatning, sier Halvorsen.

Utvalgsleder Ellen Mo karakteriserer skatteunndragelser og svart økonomi som et svært alvorlig samfunnsproblem.

- Skatteunndragelser og svart økonomi er uløselig knyttet til hverandre. Slike penger skjules både i skatteparadiser, eller brukes til å finansiere andre svarte handlinger. Det kan for eksempel brukes til å finansiere narkotikaomsetning. Det kan også åpne opp for trygdemisbruk, sier Mo.

Les hele rapporten på finansdepartementets hjemmesier her.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser