NA24.no

Vil heve renten nå

Sist oppdatert:
Sjeføkonom gir sitt krystallklare råd til Svein Gjedrem. Les hva andre eksperter mener.

- Jeg vet hva jeg hadde gjort, jeg hadde hevet renten, sier sjeføkonom Øystein Dørum til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Konsumprisindeksen (KPI) økte langt mer enn ventet i mars. Det kan bety nok en renteoppgang fra Norges Bank.

Dørum ble overrasket over de høye KPI-tallene. Han mener det i tillegg til økte priser på klær og bensin skyldes det overopphetede byggemarkedet, der stor etterspørsel fører til at aktørene skrur opp prisene.

- Hvilket nivå tror du vi må opp på for at vi kan betrakte økonomien vår som sunn, snarere overopphetet?

- Vi har sagt at rentetoppen er 5,5 prosent. Dette er vår prognose, som også er farvet av Norges Bank, sier Dørum til NA24.

Venter økning i april
Shakeb Syed, økonom i Handelsbanken, forteller til NA24 at dagens tall øker sannsynligheten for en renteheving til. Han peker på at det nå både er importert prisvekst og prisvekst på det som produseres i Norge.

Handelsbanken forventer en ny renteheving allerede i april, men at de vil ta en rentepause i mai, og mener perioden med hyperlav inflasjon er bak oss.

Overrasket
- Det var høyst uvanlig, for det var en mye høyere prisvekst enn det alle hadde hadde lagt til grunn, sier sjefsøkonom Harald Magnus Andressen i meglerhuset First Securities etter dagens tallpresentasjon.

Andreassen mener at vi må tilbake til 1999 for å finne tilsvarende månedlig prisvekst.

- Hvordan påvirker KPI-tallene renten?

- Jeg tror ikke Norges Bank endrer sine vurderinger av prisbildet fremover pågrunn av en måned, men vi har ventet på det. Vi ser at prisen på klær har steget når vi importerer dem, selv om vi ikke har merket det i butikkene, sier Andreassen

- Vi tror Norges Bank undervurderer prisveksten, men Norges Bank bør ikke la en måned endre bildet lang tid fremover. De bør se seg rundt før de handler, sier sjeføkonomen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere