NA24.no

(Scanpix)

Vil ikke avsløre hvor mye du kan bomme

Sist oppdatert:
- Det å måle en bolig korrekt er ingen spøk, sier Norges Takseringsforbund.

NETTREFF KL. 13.00 TORSDAG - EKSPERTENE SVARER DEG PÅ SPØRSMÅL OM OPPMÅLING OG BOLIGSKATT

Send inn dine spørsmål nederst i saken

Skatteetaten begynte i slutten av august å sende ut over 1,9 millioner brev til alle landets boligeiere.

Her blir du bedt om å rapportere inn opplysninger om boligareal, byggeår og boligtype. Opplysningene vil så danne grunnlag for boligens nye likningsverdi.

Man må ha med informasjon om størrelsen på P-ROM som er alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen, for eksempel kjøkken, stue, bad og soverom.

- Ingen spøk
Men selv om skjemaet er forhåndsutfylt med de opplysninger Skatteetaten har om boligeiendommen din er det ikke plankekjøring.

- Det å måle en bolig korrekt er ingen spøk. Det kan være veldig krevende å få dette riktig, spesielt ved eldre boliger med sine kriker og kroker. Av og til ser man at også erfarne takstmenn med avansert verktøy bommer, sier Are Andenæs Huser, juridisk leder hos Norges Takseringsforbund, til NA24.

- Hvilke feil vil det være vanligst at folk foretar seg nå?

- Blant de som velger å måle selv tror jeg de fleste målefeil vil gjøres ved måling av rom som kan ha en form som gjør dem vanskelige å måle. Det typiske eksempel er rom med skråtak som måles inntil 60cm utenfor høyden 1,90m. Det kan også være vanskelig å bedømme om et rom er del av boligens primærdel eller ikke, sier Huser.

Oppgir ikke avvik
Han sier at myndighetene må regne med at folk bommer på oppmålingene.

- Dersom vanlige mennesker gjør disse målingene selv må man påregne at arealavvik vil forekomme. Hvor stort avvik som vil aksepteres har ikke skattemyndighetene villet oppgi. De har imidlertid uttalt at de vi gjennomføre stikkprøvekontroller på opplysningene, sier han.

Dermed får du ikke vite hvor mye du kan «bomme» før du risikerer å bli økonomisk straffet.

- Boligeiere skal oppgi mest mulig korrekt areal, men de skal ikke være bekymret for å bli illagt tilleggsskatt for små avvik. Vi vil at boligeiere skal være bevisste på at dette er opplysninger som er grunnlag for formuesskatten din i selvangivelsen, det vil si at de skal være mest mulig korrekte på lik linje med andre opplysninger i selvangivelsen. Vi tar utgangspunkt i at folk rapporterer korrekt, men vi kommer til å foreta kontroller og stikkprøver også på dette området. Er det store avvik så kan man bli ilagt tilleggsskatt, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben til NA24.

- Når det gjelder stikkprøver. Er det da snakk om at dere selv oppsøker boliger for å sjekke, eller at dere hensyntar tidligere takstmenns oppmålinger?

- Vi har ulike kontrollmetoder vi benytter oss av, men hvordan vi gjør dette vil vi ikke gå nærmere inn på, opplyser Rabben.

Tilleggsskatt kan i disse tilfelle ilegges med 30 prosent av den beregnede skatten.

Les også: Hva skjer om jeg jukser?

Frykter ikke målekluss
På spørsmål om de frykter at folk kan komme til å benytte egne målinger ved for eksempel eget salg av bolig er partene mindre bekymret for.

- Vi ber boligeiere om å rapportere inn areal på bolig, byggeår og boligtype for for at vi skal kunne fastsette ny likningsverdi på boligen, som grunnlag for formuesskatten i selvangivelsen. Det er ikke det samme som taksering av salgsverdi på bolig, og vi har ingen grunn til å tro at dette vil være et problem, sier Rabben.

- Nei. At boligeiere setter seg inn i reglene for arealmåling oppfatter vi bare som positivt. Areal er bare en av mange forhold som ligger til grunn for en boligtakst. Riktige opplysninger om boligen er avgjørende for forbrukerne. Når vi forhåpentligvis snart får regler om en obligatorisk og lovpålagt tilstandsrapport ved omsetning av boliger vil dette skape en tryggere boligomsetning for både kjøper og selger, sier Huser.

Huser frykter heller ikke at dette tiltaket er med på å undergrave profesjonen til takstmenn.

- De fleste er nok opptatt av å ha korrekte opplysninger om størrelsen på sin bolig. Som regel har man fra før dokumentasjon på hvilket areal boligen har. Er man usikker bør man kontakte en takstmann som kan hjelpe med en korrekt oppmåling. Vi hører allerede om økt pågang hos våre medlemmer fra boligeiere som ønsker å være på den sikre siden og få dette helt korrekt.

Økt bunnfradrag
En enslig må nå ha en skattemessig formue etter fradrag for gjeld som overstiger 700.000 kroner før en må betale formuesskatt.

Et ektepar må ha en formue etter fradrag for gjeld som overstiger 1,4 millioner kroner før ekteparet begynner å betale formuesskatt.

Et ektepar uten annen formue kan, med en verdsetting på 25 prosent (som er gjennomsnittet) av markedsverdi, eie en gjeldfri bolig verdt opptil 5,6 millioner kroner uten å betale formuesskatt.

Med gjeld på boligen kan ekteparet eie en bolig verdt mer enn dette, gitt at de ikke har annen formue. En enslig uten annen formue kan normalt eie en gjeldfri bolig verdt opptil 2,8 millioner kroner uten å betale formuesskatt, opplyser departementet.

Har du tips om det nye skjemaet? Send det til redaksjonen her

155.000 får økt skatt
Selv om de nye reglene fører til at gjennomsnittlig ligningsverdi - og det totale formuesskattegrunnlaget - øker, vil økningen av bunnfradraget ved beregning av skattepliktig formue medføre at de aller fleste får uendret eller lavere formuesskatt.

Beregninger fra Finansdepartementet viser at cirka 120.000 færre vil betale formuesskatt. Om lag 615.000 får lettelser, mens 155.000 får økt skatt.

Nesten halvparten
Så langt har noe i underkant av 50 prosent av boligeierne levert.

- Vi regner med at det kommer ganske mange i siste liten, slik vi er vant til fra levering av selvangivelsen, sier Rabben.

Har man ikke opplysninger om P-ROM, kan man oppgi boareal - BOA. De nye reglene omfatter alle boligeiendommer, med unntak av fritidsboliger, våningshus, boliger i utlandet og på Svalbard.

Alle boliger som har vært målt av en takstmann og som ikke er endret senere, kan benytte disse målingene.

Trenger du hjelp henviser Huser til Takseringsforbundets nettsider for nyttige råd.

Her ser du hvordan du sender inn opplysningene

Innleveringsfristen er fredag 15. oktober.

Hva mener du om at alle nå må måle huset sitt? Si din mening i kommentarfeltet under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere