Vil ikke hjelpe Europa

China's President Hu Jintao makes a press statement in the historic Hofburg palace in Vienna October 31, 2011. Hu arrived for an official three day visit to Austria.

China's President Hu Jintao makes a press statement in the historic Hofburg palace in Vienna October 31, 2011. Hu arrived for an official three day visit to Austria. Foto: Herwig Prammer (REUTERS)

Men Kina er sikker på at Europa kommer seg ut av gjeldskrisen på egenhånd.

31.10.11 20:56

President Hu Jintao fortalte mandag at Kina følger nøye med på utviklingen av Eurokrisen.

- Vi er overbeviste om at Europa har den visdommen og kompetansen som trengs for å komme seg gjennom sine forbigående vanskeligheter, sa han under et offisielt besøk i Østerrike, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ser utenfor Europa
Europa hadde derimot håpet Kina ville bruke litt av sin enorme kontantbeholdning til å forhindre en ytterligere forverring av den økonomiske situasjonen, spesielt i Italia og Spania. Det melder AP.

The European Financial Stability Facility (EFSF) er et spesialselskap, finansiert av de 17 EU-landene som bruker Euro som valuta. Deres oppgave er å bekjempe økonomiske kriser i Europa.

I forrige uke begynte starten av en kriseplan å ta form. Aller helst skulle pengekassa til EFSF utvides, men siden økonomien i EU-landene er heller dårlig, har man begynt å se seg om etter ikke-europeiske investorer som kan jobbe ved siden av.

- Samarbeidet må bli bedre
Selv om mange detaljer gjenstår, kunne dette verktøyet hjulpet EFSF med å kjøpe obligasjoner fra land som Italia og Spania.

Likevel er det ingenting som tyder på at Hu Jintao har tenkt å bidra. Istedet foreslo han mandag at Kina ville fortsette å la EU-ledere jobbe med en løsning. Han la til at veien til en opptur ligger i bedre samarbeid mellom verdens ledende økonomier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.