*Nettavisen* Økonomi.

Vil ikke kjøpe seg til makt

Næringslivstopp Tor Olav Trøim nekter for at han vil påvirke Dagens Næringsliv med eiermakt.

26.01.07 07:51

Torsdag ble det kjent at Tor Olav Trøim, som er helt sentral i John Fredriksens investeringsimperium, hadde sikret seg 10 aksjer i eierselskapet til Dagens Næringsliv.

NA24 - din næringslivsavis

Dette har skapt stor diskusjon, og vakt oppsikt i pressemiljøet. Frykten for at næringslivstopper med lommene full av kroner skal påvirke pressen har blitt nevnt. Men Trøim avviser torsdag kveld at det dreier seg om dette.

Les mer om saken her:

- Ikke eiermakt
- Denne saken dreier seg ikke om eiermakt, sier Trøim til NA24. Han er oppgitt over påstandene om at han nå vil kjøpe seg makt i den rosa avisen etter at DN det siste halve året har hatt to negative oppslag om finansmannen.

- Jeg har ikke et ønske om å påvirke redaksjonen. Jeg vil bare bruke min rett til å gå på generalforsamlingen og legge frem min historie. En historie om journalister som har svært spesielle arbeidsmetoder. Så vil jeg spørre ledelsen om de er komfortabel med det. Svarer de ja så må de stå inne for det, sier Trøim som forteller at han vil ha i gang en debatt.

- Mer makt enn det vil jeg ikke bruke, sier Trøim til NA24.

Reagerer på DN-journalistikk
Nå spør han seg selv om etikk bare er noe som skal gjelde næringslivstopper, men ikke næringslivsjournalister.

Blant annet har Trøim reagert sterkt på at Dagens Næringsliv trykket bilder av hans ferieopphold i St. Tropez. Saken ble publisert i fjor høst.

- Bildet ble trykket trass i at Dagens næringslivs redaktør var klar over at bildet var ervervet på en uhederlig måte. Det var et privat bilde og det var trykket mot de involverte personer ønske, og således et brudd på Caroline-dommen fra Stratsbourg, sier Trøim, med henvisning til rettssaken mot et tysk ukeblad i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Det er ikke bildet som Trøim har reagert mest på, men det han betegner som truene og provoserende ”National Enquiry”-journalistikk i forbindelse med saken om ham og investor Øystein Stray Spetalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Rant over
Men begeret rant over for Trøim da han i desember kunne se at Dagens Næringsliv kjørte en bredt anlagt sak omkring vennskapet med Spetalen.

- Sinnet toppet seg for meg i desember da jeg så hvordan de jobbet. Spesielt å insinuere innsidehandel. Det er tre ting som er lov: Å ha venner, å kjøpe aksjer og det er fremdeles lov å tjene penger, sier Trøim.

Redaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv avviser Trøims versjon av hvordan bilene Dagens Næringsliv brukte kom for dagen.

- Trøim tar feil. Vi kjøpte dette bildet, og en rekke andre bilder av norske finansmenn, over disk i St. Tropez. Det var en profesjonell fotograf som hadde tatt bildene. Men vi ville forsikre oss om at vi hadde rett til å trykke disse, derfor sendte fotosjefen vår en mail til innehaveren av fotostedet. Vi fikk svar tilbake som bekrefter om at vi kunne publisere bildene, sier Djuve til NA24.

- Klag til PFU
På spørsmål om journalistene til Dagens Næringsliv er truende svarer Djuve slik.

- Det kan godt være at han opplever det truende og provoserende at vi har brukt så mye ressurser på å gå gjennom hans forretninger. Vi har researchet det grundig. Hvordan han opplever det må bli hans sak, sier Djuve til NA24.

Djuve mener at Trøim burde klaget saken inn for PFU dersom han er misfornøyd med avisens arbeid.

- Da synes jeg han bør klage oss inn for PFU dersom han mener vi har handlet i strid med pressens etiske regler. Også næringslivsaktører bør bruke PFU, og ikke generalforsamlinger, sier Djuve.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.