*Nettavisen* Økonomi.

Vil ikke løsne båndene

Foto: Ole Berhelsen

LO-leder Roar Flåthen avviser at tiden er inne for å løsne båndene til Ap.

12.04.07 06:34

Det tette samarbeidet mellom LO og Ap har lange historiske røtter og avleder millionbevilgninger til partiet. Men forholdet er omdiskutert innad i LO.

Leder i LO-forbundet Fellesorganisasjonen, Randi Reese, mener det såkalte fagpolitiske samarbeidet er uheldig.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg mener at LO ikke skal binde seg opp ved å gi bevilgninger til et parti. Men jeg er for at vi har et fagligpolitisk samarbeid med mange partier, sa Randi Reese til NA24 onsdag morgen.

Flertallet bestemmer
Men LO-leder Roar Flåthen avviser at tiden er inne for å løsne på de tette båndene som har eksistert i lang tid mellom de to partene.

Han er kjent med at det er flere i LO-systemet som er motstandere av det tette samarbeidet, som bidro til de rødgrønnes valgseier ved stortingsvalget i 2005.

- Det blir debattert på hver eneste kongress, det er en åpen debatt i kongressen. Alle synspunkter og meninger rundt dette blir hørt, men flertallet bestemmer, og de går inn for det fagpolitiske samarbeidet, sier Flåthen til NA24.

Viktig for Ap
Det fagpolitiske samarbeidet mellom landets største arbeidstakerorganisasjon, LO, og landets største parti, Ap, ble rost både av LO-lederen og Ap-leder Jens Stoltenberg da de to organisasjonene møttes på fagbevegelsens kurssenter, Sørmarka, utenfor Oslo.

- Det fagpolitiske samarbeidet er veldig viktig for Ap, men jeg vet at det er viktig for LO også. De oppnår mye gjennom det, mener han.

Gir LO mer makt
Samarbeidet er omdiskutert også i andre fagorganisasjoner. President i ingeniørorganisasjonen NITO, Marit Stykket, mener det har gitt LO mer makt.

- Det er det ikke tvil om, sier hun til NA24, før hun legger til at også de har sine kanaler for innflytelse.

- Vi som frittstående organisasjon er med i kontaktutvalget for fagbevegelsen, og NITO får innflytelse i kraft av det vi står for og våre medlemmer, sier Stykket, som er leder for 57.000 ingeniører, noe som gjør NITO til den 7. største fagorganisasjonen.

Politisk nøytral
For dem er det uaktuelt å knytte seg tettere til ett parti.

- For NITO er det et veldig viktig poeng å være politisk nøytral. Vi skal øve innflytelse uavhengig av hvem som sitter med makten, forteller hun.

Anders Folkestad, leder for hovedsammenslutningen Unio, som blant annet organiserer sykepleiere, lærere og forskere, er også kritisk til det tette forholdet.

Han mener kunnskapsarbeidere på mange måter blir regjeringens fremste allierte når det gjelder utvikling av velferd og verdiskaping. Flertallet av disse gruppene er organisert utenfor LO.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.