NA24.no

Vil jakte på svarte penger

Sist oppdatert:
Korrupsjonsskandalene har stått i kø det siste året. Nå går flere kommuner på korrupsjonsjakt for å hindre tap i millionklassen.

De siste årene har stått i korrupsjonens tegn her til lands. I høst ble sjefen for Undervisningsbygg i Oslo kommune, Frank Murud avslørt for å ha loppet nær 90 millioner kroner fra kommunekassen. I Bærum ble en ansatt i kommunens eiendomsforvaltning tatt, anklaget for å ha beriket seg og sin familie med millionbeløp.

NA24 - din næringslivsavis

I 2005 ble vannverksskandalen på Romerike og den korrupte eiendomssjefen på Ullevål sykehus avslørt. Men disse tilfellene er ikke enestående. Forsvaret og Statoil er andre steder hvor korrupsjon har blitt avslørt de siste årene. Flere andre kommuner har blitt rammet av korrupsjonsskandaler.

Korrupsjonsjakt
Nå går flere kommuner på korrupsjonsjakt.

- Det er veldig bra at det blir avdekket ulovlige forhold, men det er ikke gunstig for kommunene at slike ting skjer, derfor jobber vi veldig hardt for at det ikke skal skje. Vi har satset mye på det, sier Jørn Ivar Baade, informasjonssjef i Kommunenes Sentralforbund, til NA24.

I Trondheim kommune har de i gang med å en gjennomføre en spesialgjennomgang for å avdekke om det fins korrupsjon i trønderhovedstaden. Bakgrunnen er avsløringene i Oslo og Bærum. Også i Bergen og Stavanger gjør de nå sitt for å unngå at enkeltpersoner stikker kommunale millioner i egne kroner.

- Dette har vi holdt på med i flere år, men det som har skjedd i andre kommuner har aktualisert temaet, sier informasjonssjef i Bergen kommune, Robert Rastad, til NA24.

Stort omfang
En undersøkelse gjennomført av KLP Forsikring viser at nesten en av ti kommuner i løpet av det siste året har sagt opp, eller gitt advarsel, til ansatte på grunn av uetisk atferd.

- Vi er overrasket over omfanget av denne typen uetisk atferd. På den annen side vitner det om at kontrollsystemer også avdekker uetisk og korrupt atferd, sier kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP.

- Vår grunnholdning er at det er naivt å tro at det ikke vil være noen som misbruker tilliten og vi har da også hatt en del saker hvor vi har avdekket slike ting, sier Rastad.

Informasjonssjefen i Bergen kommune viser til to saker av mer beskjeden karakter, som har blitt oppdaget gjennom digitaliserte søk som gjennomgår alle transaksjoner i kommunen.

- Det har vært snakk om noen hundre tusen kroner. Det er alvorlig no, men de sakene har vi håndtert meget kontant, forteller han.

Skremt i Stavanger
Heller ikke i Stavanger kommune har de siste korrupsjonsskandalene i Kommune-Norge gått upåaktet hen.

- Vi er jo også litt skremt av hva som er oppdaget i andre kommuner, sier økonomidirektør i Stavanger kommune, Kristine Hernes, til NA24.

På bakgrunn av det har formannskapet i kommunen vedtatt en gjennomgang av kontrollmekanismer og regelverk for å vurdere at de har tilstrekkelig kontroll med korrupsjon og forebyggingsstrategier for å hindre korrupsjon.

I en interpellasjon tidligere i høst ble det også stilt spørsmål ved om den kommunale revisjonen og kontrollutvalget har tilstrekkelige kontrollordninger for å hindre og å avdekke eventuell korrupsjon.

- Vi klarer aldri å lage systemer for å forhindre at folk er skurker, men vi kan lage gode systemer og rutiner som ikke gjør det lett å være skurk, sier Hernes.

Ifølge henne finnes det flere gråsoner. Ikke alt dreier seg om millionsvindel i klassen Frank Murud eller som i Bærum kommune.

- All korrupsjon trenger ikke være 15 millioner kroner. Er det greit å ta en middag med en leverandør? I noen tilfeller hos oss kan vi kanskje si at folk ikke er helt bevisst, sier hun.

Enorme summer årlig
En gjennomgang kommunerevisjonen har gjort, viser at Bergen kommune ikke følger reglene for offentlige innkjøp. Hvert fjerde innkjøp i kommunen følger ikke loven, fordi de ikke blir lyst ut på anbud.

- Vi har en del saker hvor man ikke har lyst ut ordentlig. Det skal man ikke gjøre, og det er en av de tingene vi må ha mest fokus på i tiden fremover, sier Rastad.

I Norge foretar offentlig sektor innkjøp for godt over 200 milliarder kroner hvert år, noe som utgjør rundt 15 prosent av bruttonasjonalproduktet. Mulighetene til å berike seg er, som sakene de siste årene har vist, enorme.

Jørn Ivar Baade i KS påpeker at kommunene ar et selvstendig ansvar for å forhindre korrupsjon, men at de må forutsette at kontrollrutiner og regelverk fungerer.

- Jeg går ikke og venter på at det skal komme nye tilfeller, men samtidig kan vi ikke garantere mot at det skjer ulovligheter i landets 331 kommuner, sier han til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere