NA24.no

Vil kaste ut Statoil

Sist oppdatert:
Venezuelas president Hugo Chavez truer Statoil.

HOUSTON (NA24): Hugo Chavez vil nasjonalisere selskaper innen tele- og energisektoren. Det fremkom da Venezuelas president holdt en tale i forbindelse med innsettelsen av en ny regjering i landet, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

NA24 - din næringslivsavis

Blant det Chavez nevnte spesielt var selskaper som driver med oppgradering av tungolje i Orinco-området. Gjennom selskapet Sincor er Statoil deleier med 15 prosent i en slik virksomhet. De andre partnerne er franske Total med 47 prosent og Venezuelas statsoljeselskapet Petróleos de Venezuela, som har 38 prosent.

- Internasjonale selskaper har kontroll over oppgraderingen av tungolje. Nei! Dette bør overføres til statens eiendom, sa Chavez, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Se Web-Tv her
I tillegg til dette driver Statoil omfattende letevirksomhet utenfor kysten av Venezuela, og nylig ble det gjort et gassfunn.

Det har lenge vært tautrekking mellom myndighetene og utenlandske oljeselskaper, som blant annet er ilagt høyere skatt enn tidligere.

Teleaksje falt
Presidenten nevnte også landets største teleselskap, C.A. Nacional Telefonos de Venezuela spesielt, og sa: - La det bli nasjonalisert.

- Nasjonen bør ta tilbake sitt eierskap i strategiske sektorer, sa Chavez.

Nacional Telefonos de Venezuela er notert på New York-børsen, hvor aksjen falt 14 prosent etter talen til Chavez, før handelen ble stanset.

Chavez nevnte også kraft som eksempel på en sektor som bør nasjonaliseres.

Vil styre sentralbanken
I tillegg til å varsle nasjonalisering, gikk Chavez inn for at sentralbanken ikke lenger skal være uavhengig av politisk styring.

Chavez har vært i flere konflikter med sentralbanken når det gjelder den offentlige pengebruken i landet og inflasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere