*Nettavisen* Økonomi.

Vil kjøpe DNO-partner

Foto: Scanpix

Heritage Oil vil kjøpe opp DNOs partner i Nord-Irak.

09.06.09 08:56

Det canadiske oljeselskapet Heritage Oil har nå kommet med et frivillig bud på det tyrkiske oljeselskapet Genel Enerji i forbindelse med at selskapene har inngått en intensjosnavtale om et oppkjøp. Genel har store interesser i de lovende oljeområdene i den kurdiske selvstyre delen av Nord-Irak, hvor også Heritage er tungt inne.

NA24 - din næringslivsavis

Heritage tilbyr å trykke opp aksjer som vil gi aksjonærene i Genel 50 prosent av aksjene i selskapet som oppgjør.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Genel er blant annet partner med norske DNO International i det produserende oljefeltet Tawke, samt operatør med en eierandel på 55 prosent i Taq Taq-feltet.

Videre er Genel også medier i den lovende Duhok-lisensen i Nord-Irak, hvor DNO er operatør. Genel har i tillegg en eierandel på 25 prosent i Miran-lisensen, 40 prosent i Barbahar-lisensen og 20 prosent i Chia Surkh-lisensen i samme region. Selskapets eierandel i den DNO opererte Duhok-lisensen er på 40 prosent mens de eier 25 prosent av Tawke.

Videre sitter Genel med retten til å utvikle og bygge opp raffineriet tilknyttet Taq Taq-feltet som sammen med DNO-opererte Tawke nylig kunne begynne å eksportere olje fra den kurdiske selvstyreregionen. Raffineriet skal etter planen få olje fra Taq Taq- og Miran-feltene med en kapasitet på 60.000 fat per dag i 2012.

Et samlet Heritage/Genel sitter i dag med en produksjon på 30.000 fat per dag som forventes å øke til 43.000 fat per dag ved utgangen av 2009.

Genel er i dag eid med 56 prosent av et av Tyrkias største industri- og handelskonglomerater, Cukurova Holding Group. Genel har vært aktive i Kurdistan siden selvstyreregjeringen ble etablert i 2002.

Heritage Oil endte mandag med en markedsverdi på 1,5 milliarder pund på London-børsen, og vil med en vellykket overtagelse av Genel øke til 3 milliarder pund, eller drøye 30 milliarder kroner. Dermed blir selskapet et av de største oljeselskapene på London-børsen.


Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag