*Nettavisen* Økonomi.

Vil kjøpe meglergigant

Foto: (Scanpix)

Bear Stearns skapte kaos på Wall Street fredag. Nå kan selskapets uavhengige dager være talte.

15.03.08 10:45

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I 85 lange år har meglergiganten vært et uavhengig og markant firma på Wall Street i New York. Nå kan glansdagene være over.

NA24 - din næringslivsavis

Falt 47 prosent
Det hele startet med et brak fredag, og førte til at selskapets børsverdi falt med enorme 47 prosent i USA. Med det har aksjene tapt seg 66 prosent hittil i år.

Alle har imidlertid ikke tapt på børsfallet:

LES MER: Tolvdoblet formuen med innsideinfo

Det store meglerhuset Bear Stearns meldte da at de er så hardt presset at investeringsbanken har måttet gått til konkurrenten JPMorgan Chase & Co for å søke råd og finansiell krisehjelp – i første omgang i form av et nødlån.

Også den amerikanske sentralbanken Federal Reserves New York-avdeling bidrar i redningspakken.

Vurderer å kjøpe
JPMorgan og Bear Stearns melder fredag ettermiddag at førstnevnte har gitt sistnevnte en lånefasilitet over en periode på 28 dager. Samtidig vil de to gå i samtaler om en permanent finansieringsløsning samt utrede andre alternativer for Bear Stearns.

LES MER: Wall Street-gigant i krise

Og nå kan det virke som den permanente finansieringsløsningen er på trappene. Ifølge kilder Bloomberg News har snakket med, vurderer nå JPMorgan å kjøpe opp hele det kriserammede selskapet.

Tidligere denne uken benektet Alan Schwartz i Bear Stearns-ledelsen at selskapets tilgang til kapital ikke var som den skulle, men måtte fredag vedgå at selskapets pengeposisjon hadde «forverret seg signifikant» de siste 24 timene.

- Bear Stearns har vært gjenstand for en strøm av markedsrykter rundt vår likviditet. Vi har forsøkt å konfrontere og avsanne ryktene og skille fakta fra fiksjon. Uansett, midt i dette markedssnakket, har vår likviditetssituasjon de siste 24 timene blitt betydelig svakere, sier konsernsjef Alan Schwartz i The Bear Stearns Co i en pressemelding fredag ettermiddag.

Konfidensiell informasjon
Nå vurderer altså JPMorgan-sjef, Jamie Dimon, å løse problemene på sin måte – nemlig å kjøpe opp hele Bear Stearns. Bloomberg har snakket med tre sentrale kilder i det mulige, kommende moderselskapet, og alle er unisont enige om at dette vil være JPMorgans strategi fremover.

LES MER: Deprimerende ukeslutt på Wall Street

Ingen avtale har foreløpig blitt gjort, og det er heller ikke sikkert noen avtale kommer i land. Kildene vil holde seg skjult, da diskusjonene til nå er konfidensielle, skriver Bloomberg News.

Kilder sier også at JPMorgan ikke bare er interessert i selve Bear Stearns, men at de også ønsket å ta over det kriserammede selskapets primære meglerforretning, som tilbyr og lån og forvalter hedgefond.

- Nok kapital
Konsernsjef Dimon, som med JPMorgan har tapt mindre på finanskrisen enn sine konkurrenter, sier han er åpen til å gjøre noen fremstøt mot Bear Stearns.

- Vi har mer en nok av kapital, sier han under en middag hos Economic Club onsdag, dagen før hans 52. bursdag.

Og kanskje kan konkurrenten Bear Stearns bli en god bursdagsgave på etterskudd. Eksperter mener det nærmest er gitt at JPMorgan nå gjør en ordentlig fremstøt.

- Jeg tror ikke de kan ta seg råd til å la Bear gå. På akkurat dette tidspunktet, ville det nærmest slått markedet ut av spill, mener Charles Geisst, forfatter av boken «100 år på Wall Street» til Bloomberg News.

Bear Stearns har omkring 14.000 ansatte verden over og ble etablert i 1923.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.