NA24.no

Vil kjøpe 42 oljerigger

Sist oppdatert:
Oljegründeren Geir Nordahl-Pedersen klinker til med en plan om å kjøpe 42 landbaserte oljerigger for 5 milliarder kroner.

HOUSTON (NA24): I disse dager har Geir Nordahl-Pedersen sine siste arbeidsdager i offshoreselskapet AGR, som han etablerte i 1987. Omsetningen passerer i år en milliard kroner, ny konsernsjef er Aker-veteranen Sverre Skogen, og børsnotering blinker i det fjerne.

Nordahl-Pedersen bruker de siste arbeidsdagene på standen til AGR på oljemessen Offshore Technology Conference (OTC) i Houston.

Men han har allerede tankene et annet sted, og det er ikke offshore, men onshore. For han har allerede etablert selskapet Ability Drilling på Sotra utenfor Bergen. Selskapet planlegger å kjøpe hele 42 landbaserte oljedrigger til en total pris på rundt 5 milliarder kroner. Riggene skal leveres av kristiansandsfirmaet Sense EDM, og den første skal være klar innen april neste år.

Penger på vei
Mesteparten av en emisjon på inntil 500 millioner kroner er på plass, ifølge Nordahl-Pedersen. I tillegg til ham selv, deltar bransjepersoner fra Norge og utlandet, opplyser han.

Senere vil det bli hentet inn mer penger, og selskapet skal børsnoteres. – Dess før, dess bedre, sier Nordahl-Pedersen til NA24. De ansatte vil bli invitert til å få eierandeler i hver tredje rigg som bygges, for å lokke til seg flinke folk.

Offshoreteknologi på land
I Norge er oljerigger nesten synonymt med offshorevirksomhet, men faktum er at det fortsatt foregår mye oljeleting til lands, og her bruker man selvsagt også boreutstyr.

Amerikanske Nabor Industries er kongen i bransjen, med over 1500 landbaserte rigger av ulike slag. I Norge er det ingen som før nå har satset på å bygge opp et landbasert riggselskap.

Riggene er mye mindre, enklere og billigere enn dem som brukes i nordsjøen, men Nordahl-Pedersen vil ikke være med på at han beveger seg inn på et lavmarginfelt hvor norske firmaer ikke har noe fortrinn. – Vi tar norsk kompetanse til et nytt marked. Vi bruker offshoreteknologi på land, sier han.

Timingen er selvsagt viktig. Det er ikke bare offshore det er stor boreaktivitet for tiden. – Ratene er bra, og selskapene har begynt å gi lange kontrakter. Det er omtrent ikke rigger tilgjengelig i dag, sier Nordahl-Pedersen.

- Kan bli stort
- Dette kan bli stort, sier adm. Direktør Tom Fedog i Sense EDM om avtalen. Foreløpig er det en fast avtale om to rigger, mens det er opsjon på 40 til.

Blir avtalen gjennomført fullt ut, vil det altså bety rundt 5 milliarder kroner over fem år. Til sammenligning venter Sense EDM å omsette for 250-300 millioner kroner i år, opp fra rundt 150 i fjor.

De aktuelle riggene skal være nyskapende i forhold til dagens landrigger, og betegnes som fjerdegenerasjonsrigger. Blant annet er de enkle å flytte og montere, og i stor grad automatisert. En person skal kunne håndtere riggen alene. Boredata overføres automatisk til en kontrollsentral som kan ligge langt borte.

Sense ble etablert i 2000 og fusjonerte med selskapet EDM i vinter. Selskapet har allerede levert flere borerigger, blant annet til Canada. Majoriteten er eid av nøkkelpersoner i selskapet. Investeringsselskapet Energy Ventures har rundt 15 prosent, samt at en rekke mindre aksjonærer er inne.

NA24 har den siste uken publisert flere saker fra OTC-messen i Houston.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere