*Nettavisen* Økonomi.

Vil knytte bånd til Kina

Foto: TIM SLOAN (Scanpix)

USAs finansminister Timothy Geithner tror alle kan nyte godt av bedre samarbeid med kineserne.

01.06.09 10:54

Etter mange år med et anspent økonomisk forhold til Kina, insisterer nå USAs finansminister Timothy Geithner at de to viktige handelspartnerne bør starte et nytt kapittel og knytte sterkere bånd til hverandre.

NA24 - din næringslivsavis

Kina – som er verdens tredje største økonomi – er USAs største kreditor, gjennom eie av amerikanske statsobligasjoner for enorme 768 milliarder dollar.

Besøker Kina
Det er da kanskje ikke så rart at USA gjerne vil ha et mindre anspent forhold til Kina, og Geithner ankom søndag Beijing for et to dager langt opphold.

Der skal han snakke med kinesiske ledere og ønsker å oppnå det samme arbeidsklimaet med Kina som USA har hatt med Europa i mange tiår.

Geithner vil ha bukt med handelskonfliktene landene mellom, som blant annet har gått ut på at USA har kritisert Kinas økonomiske politikk, og at denne har bidratt til et mannefall av arbeidsplasser innenfor spesielt tekstilsektoren. Samtidig er altså Kina USAs største kreditor.

– Mer stabilt
– Vi ønsker å bygge et lignende forhold til Kina som vi har hatt til G7-landene de siste tiårene, sier Geithner, ifølge AP.

G7 inkluderer de tradisjonelt store økonomiene, altså Japan, Tyskland, USA, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada.

Geithner tror nå den amerikanske økonomien er i ferd med å stabilisere seg.

– Vi ser økende stabilitet i økonomien og et finanssystem som er langt mer robust, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.