NA24.no

MÅ PLUGGES: Alle oljebrønner på norsk sokkel må plugges  - det vil koste mye. Her fra Oseberg.
MÅ PLUGGES: Alle oljebrønner på norsk sokkel må plugges  - det vil koste mye. Her fra Oseberg. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Vil koste 571 milliarder å stenge norske oljebrønner

Tilsvarer en tiendedel av verdien av oljefondet i dag.

- Vår analyse viser at det vil koste 571 milliarder kroner å stenge ned brønnene på norsk sokkel, sier Jon Oscar Spieler, som sammen med medstudent Thomas Monge Øia har kommet frem til tallet, til dn.no.

Analysen er utført med assistanse fra Petroleumtilsynet, Oljedirektoratet og de fleste større oljeselskaper på norsk sokkel. De to studentene sier det er flere usikre faktorer til kostnadsberegningen, som dollarkurs og riggrater.

Flere selskaper posisjonerer seg nå for jobben som vil komme, blant dem DNV GL, som sier de har kommet frem til en metode som vil redusere pluggkostnadene med 30 til 50 prosent.

- Kostnadene vil bli enorme. Med dagens metoder ville vi på norsk kontinentalsokkel trenge 15 rigger i drift på heltid de neste 40 årene for å plugge disse brønnene. Basert på 2013-kostnader ville dette tilsvare over en tiendedel av verdien av oljefondet i dag, sier Per Jahre-Nilsen, overingeniør i DNV GL – Oil & Gas i en fersk pressemelding.

Det norske oljefondet er på nærmere sju tusen milliarder kroner.

Arbeiderpartiet krevde sist uke at regjeringen legger press på oljeselskapene for å aksellerere brønnpluggingen nå som mange borerigger er ledige og riggratene er på vei ned. Det er totalt boret 5768 brønner på norsk sokkel, og 2552 brønner gjenstår å plugge.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere