*Nettavisen* Økonomi.

Vil kutte kraftig i skattene

Krisepakken vil inneholde gigantiske skattekutt.

05.01.09 14:40

USAs neste president Barack Obama vil gi amerikanere hundrevis av milliarder dollar i skattelette som en del av den kommende krisepakken.

NA24 – din næringslivsavis

Bloomberg refererer kilder hos Demokratene som skisserer at skattelettelsene vil utgjøre 40 prosent av den kommende stimulansepakken for amerikansk økonomi. Pakken kan bli på hele 775 milliarder dollar, og skattekuttene vil da bli på formidable 300 milliarder dollar.

Kutt i person- og bedriftskatt
Skattekuttene vil både komme for personer og for bedrifter. At demokraten Obama går inn for skattekutt i så omfattende grad, sees på som et virkemiddel for å få støtte for krisepakken av republikanerne i kongressen.

- Republikanere mener at skattelette er en svært god måte til å gi penger til folk umiddelbart, sier republikaneren Mitch McConnell, minoritetsleder i Senatet. Han sier at republikanerne vil støtte et forslag som går inn for skattelette til middelklassen.

Tanken er blant annet å øke etterspørselen fra forbrukerne med 140 milliarder dollar ved å kutte skatten med 500 dollar for enslige, og 1000 dollar for par.

I tillegg kommer altså skattelette for bedrifter, blant annet i form av økte avskrivningssatser for å få bedrifter til å framskynde investeringer i nytt produksjonsutstyr.

Kraftig debatt i Norge
I Norge har debatten gått høyt om hvordan regjeringens varslede krisepakke bør utformes. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa til NA24 før årsskiftet at han ikke ville utelukke at skattelettelser kan være en del av krisepakken. Skattekutt har også vært et gjentatt krav fra en samlet opposisjon og fra NHO. Men regjeringen synes i realiteten å være svært motvillig til skattekutt i Norge.

Spørsmålet blir da om Obamas innretning av krisepakken vil få noen konsekvenser for hvordan finansminister Kristin Halvorsen (SV) og Jens Stoltenberg utformer krisepakken som kommer 26. januar.

Klart i februar
USAs kommende president Obama skal i dag møte ledere for begge partier i kongressen for å diskutere planen for å få fart i amerikansk økonomi. Obama tar over som president den 20. januar, men krisepakken blir neppe klar før den tid.

- Det kommer til å bli veldig vanskelig å få pakken klar så fort, sa Steny Hoyer, leder for demokratene i Representantenes hus, der demokratene har flertallet. Det er ventet at krisepakken kan bli endelig klargjort i februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag