NA24.no

Vil kvitte seg med fabrikker

Sist oppdatert:
Norske Skog går inn for avvikling i Australia og New Zealand.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norske Skogs bedriftsforsamling tok onsdag kveld den endelige beslutning om å legge ned en av tre maskiner på Follum, samt to fabrikker i Tsjekkia og Sør-Korea.

NA24 - din næringslivsavis

På onsdagens pressekonferanse la ikke ledelsen skjul på at virksomhet i utlandet kan bli solgt, som et ledd i restruktureringen av selskapet. Og i dag ble det kjent at Norske Skog vil selge fabrikkene i Australia og New Zealand, ifølge NRK.

1.200 mister jobben
I første omgang går to fabrikker i Australia og en på New Zealand under hammeren.

1.200 ansatte mister dermed jobben.

I en situasjon med 16 milliarder kroner i gjeld, og hvor store deler av denne forfaller til betaling allerede de nærmeste to til tre årene, har ikke Norske Skog annet valg enn å selge unna deler av virksomheten.

Stordalens oppskrift
Investor Petter Stordalen, som gjennom selskapet Unionen er største eier i Norske Skog, har lenge argumentert for at det er nettopp fabrikkene i Austral-Asia som må selges fordi disse vil gi god pris.

I går var han ikke nådig overfor ledelsen i Norske Skog etter beslutningen om å stenge én av tre papirmaskiner ved Follum fabrikker på Hønefoss.

- Det som burde stått på dagsorden i dag er hvordan Norske Skog skal redusere gjelden - ikke produksjonen og kapasiteten, sa Stordalen til NA24, og fortsatte:

- Dermed lar man kua dø mens gresset gror.

Beslutningen om å selge virksomheter i Austral-Asia må derfor være gode nyheter for investoren.

Det er først og fremst å få kontroll med gjeldssituasjonen i Norske Skog som er styreleder Kim Wahls førsteprioritet. Derfor holder han døren åpen for at flere fabrikker enn de i Austral-Asia kan bli solgt.

De europeiske fabrikkene må også lide under sparekniven, selv om selskapet på sikt har stor tro på det europeiske avispapirmarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere