*Nettavisen* Økonomi.

Vil la Vinmonopolet overta taxfreesalget

Torsdag fremmer KrF og Senterpartiet i fellesskap forslag om å la det statlige selskapet ta over taxfreesalget av vin og sprit. Foto: (Stortinget)

KrF måtte finne seg i at regjeringen øker taxfreekvoten med hjelp fra Venstre. Nå kommer mottrekket: Vil la Vinmonopolet overta salget.

– Det er en veldig god løsning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

– Vi må ha mer orden på taxfreesalget. De som kommer til Norge må bli tatt imot på en bedre måte enn i dag. Vinmonopolet står sterkt i folket, og vil være en utmerket aktør til å overta alkoholsalget på flyplassene, tilføyer han.

Torsdag fremmer KrF og Senterpartiet i fellesskap forslag om å la det statlige selskapet ta over taxfreesalget av vin og sprit. Hensikten er å forsvare Vinmonopolets stilling og derved begrense det norske alkoholforbruket.

Trussel

I representantforslaget pekes det på at hver sjuende flaske vin og brennevin som drikkes i Norge, er kjøpt på taxfree. Andelen har vært økende de siste årene, også fordi nordmenn reiser mer.

– Vinmonopolet er under stadig press, blant annet fra taxfree-salget. Dette salget fører ifølge SIRUS til et merforbruk av alkohol i Norge og at Vinmonopolet mister omsetning, anfører forslagsstillerne.

De mener Vinmonopolet bidrar til å begrense skadevirkninger av alkohol, ikke minst fordi selskapet har begrensede økonomiske interesser av mersalg.

Travel Retail har ansvaret for taxfree-salget ved de fleste store norske flyplasser. Selskapet hadde i 2012 driftsinntekter på 4,1 milliarder kroner og et årsresultat etter skatt på 237 millioner kroner. Vinmonopolet hadde til sammenligning driftsinntekter på 11,9 milliarder kroner og et årsresultat på 120 millioner kroner i 2012, ifølge forslaget.

Annen plassering

I tillegg til å la Vinmonopolet overta salget, ber KrF og Senterpartiet om en annen plassering og synlighet av vin og sprit ved flyplassene.

– Det er unødvendig at passasjerer loses gjennom taxfreebutikken og alkoholutsalget, framholdes det.

Ingen Ap-representanter er med blant forslagsstillerne, men partiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen gikk selv inn for å la Vinmonopolet overta taxfreesalget i et intervju med Dagens Næringsliv 31. mai.

– Det vil bidra med inntekter til Avinor og dessuten styrke Vinmonopolets stilling, sa Micaelsen.

For å få flertall for forslaget trenger KrF og Sp imidlertid støtte fra flere enn Ap og eventuelt SV. Regjeringspartiene eller Venstre må også med.

Øl-info

Samtidig som KrF og Senterpartiet torsdag fremmer sitt Pol-forslag, ventes landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) å varsle en liberalisering av reglene for omtale av øl.

Under årsmøtet til Bryggeri- og drikkevareforeningen i Bergen vil Listhaug ifølge ANB åpne for å gi bransjen adgang til å spre nøktern informasjon om sine produkter. Det er i så fall i tråd med tidligere signaler fra statsråden.

– Vi snakker om bedrifter som skaper noe for å få virksomheten til å vokse. For at det skal kunne skje, må folk vite om bedriften og hvilke produkter man har, sa Listhaug til ANB i januar.

Mens Vinmonopolet og utenlandske ølmerker får lov til å informere om sine produkter, er det ikke lov for norske ølprodusenter å gjøre det samme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag