NA24.no

Vil offentliggjøre fem millioner hemmelige e-poster

Foto: JON NAZCA (Reuters)
Sist oppdatert:
Hackergrupper herjer med amerikansk etterretning

WikiLeaks uttalte mandag morgen at de kommer til å frigi en rekke avsløringer om det amerikanske privateide etterretningsselskapet Stratfor, ifølge CNN.

Avsløringene har allerede ført til at direktøren for selskapet, George Friedman, måtte gå av.

Denne informasjonen kommer til overflaten takket være en annen hackergruppe, Anonymous.

Toppsjef går av
De offentliggjorde i morgentimene mandag en e-post med tittelen «kladd» som inneholdt Friedmans oppsigelse, med adresse nest-sjef i Stratfor, Fred Burton.

George Friedman gikk av i dag etter avsløringene.
George Friedman gikk av i dag etter avsløringene.

- Sett i lys av de siste hendelsene, spesielt med tanke på WikiLeaks-lekkasjene av e-postene våre, så har jeg vurdert det som i firmaets interesse at jeg trekker meg tilbake. Selv om jeg ikke er ansvarlig for det teknologiske, beklager jeg det som har skjedd, og tar det fulle og hele ansvaret, heter det i den lekkede e-posten.

Anonymous fikk mye oppmerksomhet forrige uke, da de hacket det greske justisdepartementets nettsider, og truet med å slette all gresk gjeld.

Det private etterretningsselskapet Stratfor kalte publiseringen av fem millioner av deres e-poster for «beklagelig, uheldig og ulovlig.»

Siden selskapet ble stiftet i 1996 har selskapet solgt informasjon og analyser av internasjonale spørsmål til både bedrifter og myndigheter.

Ingen kommentar
- Noen av e-postene kan være forfalsket eller redigert. Noen kan være autentiske. Siden informasjonen som har lekket er vår eiendom, kommer vi uansett ikke til å validere noen av dem, eller gi kommentarer til innholdet, uttaler selskapet til CNN.

WikiLeaks var i fjor i sentrum for en rekke avsløringer og lekkasjer av konfidensiell informasjon.

Nettsiden sier at de vil sende dokumentene til 25 nyhetskanaler og aktivistgrupper i de kommende ukene.

- Stratfor kommer ikke til å bli tvunget til taushet, og vi vil fortsette å publisere geopolitiske analyser som våre partnere og kunder stoler på, skriver selskapet som tilsvar til avsløringene som er på vei.

Det første dokumentet hadde tittelen “Stratfors nyttige, sjokkerende og rare etterretningsuttrykk» som inneholdt korte og innimellom humoristiske definisjoner og ironiske kommentarer om amerikansk etterretning og politi.

Uformell setting
Selskapet hevder at e-postene ble skrevet i en uformell setting, og uten forbehold om at andre utenfra kom til å lese dem.

De andre e-postene dreide seg om spekulasjoner vedrørende helsetilstanden til Venezuelas president Hugo Chavez og hvem som stod bak en angivelig sabotasjekampanje mot Irans atomvåpenprogram.

WikiLeaks har tidligere publisert hundretusenvis av av konfidensielle dokumenter fra det amerikanske utenriksdepartementet og militæret, inkludert feltrapporter fra krigene i Irak og Afghanistan.

En amerikansk etterretningsoffiser, Bradley Manning, ble pågrepet og fengslet i mai 2010, siktet for å ha gitt nettstedet WikiLeaks over 250.000 sider med graderte dokumenter som stammet fra det amerikanske forsvars- og utenriksdepartementet.

Julian Assange og WikiLeaks vil nok en gang avsløre hemmeligstemplet informasjon.
Julian Assange og WikiLeaks vil nok en gang avsløre hemmeligstemplet informasjon.

Når WikiLeaks igjen blir sentrum for internasjonale nyheter og avsløringer, sitter grunnleggeren av organisasjonen Julian Assange i et selvpålagt eksil i Storbritannia.

Sverige vil ha han utlevert for å avhøre hackeren i en voldtektssak.

Assange er ikke formelt siktet for gjerningene, og nekter for å ha gjort noe galt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere