*Nettavisen* Økonomi.

Vil øke strømprisen

Foto: Statnett

Tar avgjørelse på gigantisk strømkabel.

11.02.09 14:54

Onsdag vil selskapet NorGer avgjøre om det skal søke konsesjon for å bygge en gigantisk strømkabel fra Norge til Tyskland. Ikke bare vil en slik utbygging bryte Statnetts monopol på utenlandskabler, den vil også løfte strømprisen i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi avgjør på dagens styremøte om vi vil sette i gang søknadsprosessen eller ikke. Men jeg vil ikke forskuttere resultatet, sier Edvard Lauen, styreleder i NorGer.

Kan forsyne hele Oslo
Kraftselskapene Lyse og Agder Energi står sammen med det sveitsiske selskapet EGL bak planene om en kraftkabel til Tyskland, kalt NorGer. Denne kabelen er planlagt å bli dobbelt så stor som Statnetts kabel til Nederland (NorNed) som ble åpnet sommeren 2008. NorNed kan forsyne halve Oslo med strøm, og dermed får NorGer en kapasitet til å forsyne hele Oslo by. (se grafikk nederst i saken)

Etter det NA24 har grunn til å tro, vil det bli bestemt å starte søknadsprosessen.

Selskapene har jobbet helt siden 2006 med planleggingen, og Lauen sier at en investeringsbeslutning forhåpentligvis kan fattes i løpet av 2010.

- Da kan første del av kabelen være i drift fra 2013 eller 2014 avhengig av leverandørene, forklarer Lauen.

Opp mot 10 milliarder
Statnett oppgir at kabelen til Nederland koster rundt 4,6 milliarder kroner. Lauen forteller at NorGer blir en mer avansert kabel, så selv om man får stordriftsfordeler, blir prisen omtrent dobbelt så stor. Altså opp mot 9-10 milliarder kroner.

- Hva gjør dette med strømprisen?

- Vi regner røfflig at dette i gjennomsnitt vil løfte strømprisen i Norge med ett øre per kilowattime, sier Lauen, og peker på at selv om man vil nærme seg prisnivåene i Europa, vil en slik kabel bidra til at man ikke opplever strømprissjokk under tørre og kalde vintre.

Lauen viser til i fjor sommer, da forbindelsen til Sverige falt ut, og vannmagasinene i Sør-Norge nærmest skvulpet over av vann. Dette førte til svært lave priser til glede for forbrukerne, og til ergrelse og store tap for kraftselskapene.

LES OGSÅ: - Aldri mer billig strøm

Et prispåslag på ett øre per kilowattime vil gi en husstand med et årsforbruk på 20 000 kWh i året økte strømutgifter på 200 kroner før moms.

Statnett er invitert
Lauen avviser at selskapene bak NorGer ønsker å bryte Statnetts monopol på kabelforbindelser til utlandet, og sier at Statnett er invitert til å delta i prosjektet.

- Men Statnetts forretningsmodell er ikke interessant for oss. Vårt poeng er at det er produsentene i Sør-Norge som vil dra nytte av stadig flere kabelforbindelser til kontinentet. Det er ingen automatikk i at prosjektet går med overskudd. Derfor mener vi det er bedre at produsentene tar investeringen og får inntektene. Men kraftselskapene skal ikke få noen konkurransemessige fordeler av å eie kabelen, fordi det reguleres av myndigheten hvem som skal disponere kabelen, forklarer Lauen, som understreker at de gjerne hadde sett at de kunne samarbeide med Statnett om prosjektet.

Styrelederen mener at stadig flere utenlandsforbindelser mellom Norge og Kontinentet tvinger seg fram i takt med en stadig mer omfattende vindmølleutbygging i EU.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gert Ove Mollestad

Må ha reservekraft
- EU skal mangedoble sin vindmøllekapasitet, og da trenger de overføringskapasitet for å kunne kjøre inn vannkraft i systemet når det ikke blåser, og motsatt, bli kvitt overskuddskraften når det blåser for mye, sier Lauen.

Ideen er at norske vannmagasiner skal fungere som lagerplass og batterier for Europa. Fordelen med vannkraft er at kraftproduksjonen kan slås på øyeblikkelig, når for eksempel vinden over Tyskland og Danmark løyer.

- Mye av over overskuddskraften fra vindmøllene når det blåser for mye, vil gå til å pumpe vann opp i norske vannmagasiner i Sør-Norge. Det er dårlig med kapasitet i ledningsnettet i Norge til å få kraften særlig mye lenger inn i landet, sier Lauen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Helst sett samarbeid
Nylig påtroppet sjef i Statnett, Auke Lont, sier til NA24 at han helst hadde sett at det kom i stand en samarbeidsavtale mellom Statnett og NorGer. Men Lont vil ikke gå spørsmål om Statnett burde være på inne på eiersiden i NorGer.

- Det er ikke til å stikke under en stol at vi gjerne hadde sett det hadde vært et samarbeid, sier Lont.

- Men er det slik at dere vil stikke kjepper i hjulene til NorGer for å opprettholde kabelmonopolet?

- Det vil det være helt galt av Statnett å gjøre. Gode prosjekter må komme fram, så får konsesjonsmyndigheten avgjøre hvilke som får tillatelse, sier Lont.

Enorm eksport
Forbindelsene mellom Norge og kontinentet blir stadig mer omfattende. Statnett sendte selv den 22. januar i år en melding til NVE om en ny kabel, Skagerrak 4-forbindelsen, mellom Kristiansand og Tjele i Danmark. Kabelen er beregnet å koste rundt tre milliarder kroner.

Ifølge Statnetts hjemmesider vil kabelen bidra til å «øke verdien av norsk vannkraft, og bidra til mer stabile kraftpriser». Kabelen får en kapasitet på 600 MW, 100 MW mindre enn NorNed-kabelen.

Statnett opplyser at NorNed har transportert 2,1 TWh til og fra Norge siden den ble satt i drift, og at det aller meste har gått til Nederland, som følge av de svært lave prisene i Sør-Norge det siste året. Eksporten har generert 600 millioner kroner i inntekter som gir lavere nettleie i Norge og Nederland. Disse pengene kommer i tillegg til de norske kraftselskaper har tjent på eksporten til Nederland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Google Maps

Produserer rekordmye
I 2008 ble det produsert hele 142,7 terawattimer (TWh) elektrisk kraft. Dette er 3,6 prosent mer enn i 2007 og bare 0,1 TWh lavere enn produksjonsrekorden fra 2000, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Eksporten har også vært eksepsjonelt stor. Det ble eksportert 17, TWh, mens importen var på 3,4 TWh. Det gav en nettoeksport på 13,9 TWh, det nest høyeste nivået på 2000-tallet. Etter årtusenskiftet har Norge hatt nettoeksport i 2000, 2002, 2005, 2007 og 2008, mens vi har hatt nettoimport i de fire andre årene. Gjennomsnittlig årlig nettoeksport i perioden 2000-2008 har vært 4,5 TWh.

Les mer her: Norge produserer rekordmye strøm

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.