NA24.no

(SCANPIX)

Vil rappe helt spesiell svensk pengeformel

Sist oppdatert:
Bytter bort svart arbeid med skattelette.

I Norge er det mange som benytter seg av «svart» arbeidskraft når man skal utføre arbeid i hjemmet - enten det er husarbeid, barnepass eller håndverkertjenester.

Den «svarte» økonomien er stor, og nå vil Frp ta tak i problemet - ved å innføre en lignende løsning som man har i Sverige.

- Vi har fremmet et forslag om at man skal kunne trekke fra utgifter til service og håndverkstjenester i hjemmet på skatten - med et makstak, forteller finanspolitisk talsmann i Frp Ketil Solvik-Olsen til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK HER!

- Vil stimulere økonomien
I vårt naboland har man innført et skattefradrag for slike tjenester, noe som har ført til en redusering i det «svarte» markedet.

- Erfaringene fra Sverige er rimelig positive. Der ser man at flere småjobber har blitt «hvite». De som utfører arbeidet må ha kvittering, og de som betaler for arbeidet får fradrag. Dermed blir jobben «hvit» forklarer Solvik-Olsen.

- I Sverige har man også merket en liten oppgang i skatteinntekter, men det er ikke gevinsten som er viktig - det stimulerer økonomien til å bli «hvitere» legger Frp-politikeren til.

Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum, har skrevet en kommentar om temaet der han støtter ordningen.

- Poenget er at ordningen både gir flere arbeidsplasser og reduserer den «svarte» økonomien, skriver Stavrum.

Les Gunnar Stavrums kommentar her!

Kjetil Solvik-Olsen tror forslaget vil være interessant for de fleste, selv om han regner med at det er noen på venstresiden som vil si at man burde vaske gulvene selv og at man ikke trenger flere vaskehjelper.

- For oss er ikke det noe problem - det er et yrke det også. Det åpner for muligheter til å starte egne bedrifter i et marked som nå er for lite. Nå blir man nesten tvunget til å ta jobben «svart» siden det er for dyrt å ta den «hvit» sier politikeren.

Kjetil Solvik-Olsen mener at det kan åpne seg flere jobber for folk som sliter med å komme i arbeid. Det har man sett eksempler på i Sverige.

Fikk jobb takket være ordningen
Ellinor Hansson (30) er en alenemamma som hadde vært arbeidsløs i flere måneder. I mars i 2010 fikk hun jobb som vaskehjelp, og hun takker ordningen, som i Sverige kalles Rut og Rot-fradraget.

- Jeg vendte på hver krone og kjente meg verdiløs som mamma. Jeg hadde søkt hundretalls jobber uten å få noe. Nå har jeg en jobb som jeg trives veldig med. Jeg får gjøre mange forskjellige ting hver dag, fortalte Hansson til Aftonbladet.

I Sverige var det en debatt om å fjerne fradraget, og Hansson fryktet at det ville skje.

- Det er ikke bare overklassen som benytter seg av våre tjenester. Jeg blir redd for at fradraget kanskje vil forsvinne. Det burde koste mer for staten at folk går arbeidsløse, sier alenemammaen.

Mener det åpner nytt marked
Ketil Solvik-Olsen mener en lovendring kan føre til at mange flere vil bli aktive i arbeidsmarked også i Norge, ettersom det vil åpne seg flere muligheter i praktiske yrker.

- Det er jo en debatt om at skolen er for teoretisk. For dem som ikke syns teori er så spennende, så åpner det seg et marked. Det er flere som har en gründer i magen, som kan finne et yrke de syns er interessant, sier Solvik-Olsen til NA24.

Han tror også det kan stimulere økonomien ved at arbeidsoppgaver blir bedre fordelt.

- Det er mange som vil ta høyere utdanning og få en jobb ut ifra det. Da er man interessert i å bruke mye tid på den jobben, også når man er hjemme. Da kan det være fordelaktig å sette av jobber i hjemmet til profesjonelle arbeidere, som kan det de driver med, forklarer Ketil Solvik-Olsen.

Frp fremmet et lignende forslag for to år siden, som ikke gikk gjennom. Tilbakemeldingene fra Sverige gjør imidlertid at partiet vil prøve igjen. Nå håper de på en god debatt rundt temaet.

- Det er muligheter for at det er svakheter i ordninger, men det kan vi diskutere. Men vi vil ikke akseptere at dette bare feies under teppet, uttaler Solvik-Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere