NA24.no

Hans Andreas Limi FrP
Hans Andreas Limi FrP Foto: Stig Martin Solberg

Vil redde landets ungdom

Sist oppdatert:
Hans Andreas Limi i FrP vil redde landets ungdom fra å havne i gjeldshelvete.

På FrPs landsmøte til helgen kommer det et resolusjonsforslag fra 2. kandidat for Akershus FrP og leder i Akershus FrP Hans Andreas Limi.

- Vi foreslår å få privatøkonomi som fag inn i skolen, sier Limi til Nettavisen NA24.

Dersom resolusjonsforslaget blir vedtatt, blir det en del av FrPs politikk.

Les også: Ny bunnmåling for Frp
Følg helgens landsmøte: Direkte fra Frps landsmøte

Vet ikke hva renter er
- Privatøkonomi bør inngå i grunnskolens pensum. Kunnskapene om personlig økonomi er svært dårlige hos mange unge voksne. En undersøkelse presentert på OsloBy.no viste at bare halvparten av 18- og 19-åringer vet hva renter er, sier Limi.

Det er i dag ingen innføring i privatøkonomi i skoleverket. På 18-årsdagen blir norske ungdommer tilgjengelig for markedsføring fra kredittkortselskapene. Undersøkelser blant 1.000 ungdom som hadde benyttet kredittkort viste at 60 prosent av ungdommene har fått kredittkort uten å be om det. Mange unge sliter med å forstå en del begreper når det er en vrimmel av leverandører og tilbud knyttet mot frislipp av kredittkort, studentpakker med kredittkort.

- Får vi inn privatøkonomi i skolen når vi alle elevene, uavhengig av de foresattes evne og vilje til å lære opp barna i privatøkonomi, sier FrP-eren.

Store konsekvenser
I følge tall innhentet fra kredittopplysningsselskapet AAA Soliditet hadde 28.900 personer i alderen 18-26 år ved årsskiftet betalingsanmerkninger. Antallet økte med litt over to prosent fra forrige årsskifte. Personene i denne gruppen har en gjennomsnittlig forfalt inkassogjeld på 35.000 kroner. Totalt er gjelden på over en milliard kroner (Nettavisen 26.02.2013).

- Betalingsanmerkninger kan få store konsekvenser for den enkelte. Det blir vanskeligere eller tilnærmet umulig å få ting som mobilabonnement, boliglån eller å leie bolig, sier Limi.

En spørreundersøkelse gjennomført av Synovate for DnB i 2012 viste at ni av ti mener at ungdomsskolen og eller videregående skoler bør formidle kunnskap om boliglån, sparing, forsikringer, budsjett og lignende.

17.000 elever fikk opplæring i 2012
I 2012 fikk nesten 17.000 ungdomsskoleelever opplæring i personlig økonomi gjennom et skolesamarbeid mellom finansnæringen og Ungt Entrepenørskap.

Opplegget går ut på at bankansatte er ute i skolene og bidrar i faget utdanningsvalg med opplæring i personlig økonomi. Hensikten er blant annet å spre kunnskap og sunne holdninger blant de unge.

- Det er et stort behov for at unge får opplæring i og bevissthet om personlig økonomi. Når fagpersoner fra finansnæringen kommer inn i klasserommet og snakker med elevene om temaet, gir det en helt annen læring enn når de leser om det i en lærebok, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Nyttig kunnskap
Mange banker bruker betydelige ressurser på sin skolesatsing.

- Medarbeidere i næringen sitter med verdifull kompetanse som de unge har stor nytte av, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

Finans Norge og Ungt Entreprenørskap (UE) har nettopp inngått en ny samarbeidsavtale som skal bidra til at næringens kompetanse kan brukes enda mer i skoleverket i tiden fremover. Avtalen skal blant annet stimulere til samhandling mellom Ungt Entreprenørskap lokalt og lokale banker om opplæring i skolen.

Pilotprosjekt
Camilla Lein Damsleth, namsfogd i Asker og Bærum, har laget et pedagogisk opplegg som hun håper vil materalisere seg i et pilotprosjekt på en av ungdomssskolene i Asker.

- Mange har ikke skjønt hvor mye 20–30 prosent renter egentlig blir. Først når kravene fra kreditor strømmer inn, blir alvoret av å kjøpe først og betale siden, klart, sier Damsleth i et intervju med osloby.no.

Anita Borch fra SIFO har gjort undersøkelser om ungdommers økonomiske kunnskaper. Undersøkelsen kan du lese her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere