*Nettavisen* Økonomi.

Vil redde småbedriftene

Alistair Darling, finansminister, Storbritannia Foto: CARL DE SOUZA (Scanpix)

Britene lanserer ny kriseplan.

13.09.09 11:05

Den britiske finansministeren, Alistair Darling, ønsker å endre det finansielle systemet slik at småbedrifter har direkte tilgang til kapitalmarkedene. Det melder Bloomberg News.

http://www.na24.no

- På samme måte som de store selskapene kan få tilgang til finansiering direkte fra kapitalmarkedene, gjennom utstedelse av obligasjoner og kommersielle papirer, vil jeg begynne å skape en annerledes finansiell modell i fremtiden, der små selskaper får finansiering fra andre kilder enn banker, skriver Darling i den britiske avisen the Observer, ifølge nyhetsbyrået.

Darlings plan vil tillate institusjonelle investorer hente inn kapital til små selskapet. De konkrete planene vil bli annonsert i løpet av de kommende månedene, og håpet er at noen av programmene er oppe og går før vi skriver 2010.

Klaget over behandling
Små selskaper har klaget over at det er altfor vanskelig å få penger fra bankene, på tross av at de har fått enorme krisepakker. I 2008 brukte britiske myndigheter vanvittige 1400 milliarder pund, eller 13,86 billioner kroner, på redningspakker til bankindustrien.

Finanskrisen har sørget for at gapet mellom styringsrenten og den renten småbedrifter faktisk blitt tilbudt har økt enormt.

Dyre lån
Ifølge det britiske handelsdepartementet må 52 prosent av bedrifter med omsetning på under én million pund betale mer enn seks prosent over styringsrenten for lånene sine. Til sammenligning gjaldt dette 35 prosent i 2007.

Hver tredje småbedrift må godta lån som ligger over ni prosent over styringsrenten, noe kun to prosent gikk med på i 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag