NA24.no

Vil redusere arven til barna

Ektefeller og samboere skal få en større del av arven, mens pliktdelen til avdødes livsarvinger blir redusert, foreslår et offentlig utvalg.

Oslo (NTB): Arvelovutvalget, ledet av lagdommer Torstein Frantzen, overleverte mandag sin utredning til statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Utvalget foreslår blant annet at ektefellens arv økes fra en firedel til en halvdel i konkurranse med avdødes livsarvinger. Ektefellen kan være enearving dersom avdødes nærmeste slektsarving er foreldre eller etterkommere av foreldre.

Utvalget foreslår også at samboere får samme rett til arv og uskifte som ektefeller som har felleseie. Dette gjelder likevel bare for samboere med felles barn, eller som har vært samboere i mer enn fem år før dødsfallet.

Pliktdelen av arven til avdødes barn reduseres også, fra to tredeler i dag til halvparten. Om arvelater etterlater seg ektefelle eller samboer, reduseres pliktdelen til en firedel.

Den reduserte pliktdelen betyr også at arvelateren får større mulighet til selv å bestemme over arven i testamentet.

Arvelovutvalget ble oppnevnt i 2011 for å foreta en generell og prinsipiell vurdering av arveloven. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere