Gå til sidens hovedinnhold

Vil selge for 288 milliarder

Frps iver etter å selge får de rødgrønne til å steile.

Regjeringen og Frp står steilt mot hverandre i eierskapspolitikken. Mens Frp vil selge ut et stort antall statlige aksjer, sier de rødgrønne partiene nei.

NA24 - din næringslivsavis

- Omfanget av statlig eierskap skal være på nivå som nå, sier Ap-representant Gunvor Eldegard under diskusjonen om eierskapsmeldingen i Stortinget tirsdag formiddag.

Milliardsalg fra Frp
Hun er derimot bekymret for forslag fra Frp om massesalg av statlige aksjer i Statoil, Telenor, Hydro, Yara, Posten, Statkraft og andre hel eller deleide statlige selskaper. Under diskusjonen om den mye omtalte eierskapsmeldingen i Stortinget, forteller hun at partiet vil selge statlige aksjer for 288 milliarder kroner, ifølge beregninger Næringsdepartementet har gjort.

- De tar en stor risiko for at strategisk viktige selskaper skal overtas av utlendinger, sier hun.

- Vi foreslår et moderat og konsentrert nedsalg i en del selskaper der staten er eier, kontrer Frp-representant Øyvind Korsberg.

Sikrer eierskap
Han viser til at de likevel sikrer nasjonalt eierskap i viktige selskaper som Telenor, Hydro og Statoil, ved at de vil beholde 34 prosent av aksjene.

- Men staten trenger ikke eie mer en det som som er nødvendig. Vi fremmer også forslag om at statlige selskaper som i dag ikke er børsnotert, sier Korsberg og viser til at Jens Stoltenbergs første regjering gjorde nettopp det med Telenor og Statoil.

SV-representant Aud Kvalivk viser til at flere tusen norske arbeidsplasser ville blitt berørt av partiets forslag. Også det avviser Korsberg.

- Vi setter ikke norske arbeidsplasser i fare, sier han.

Statkraft på utenlandske hender
Ap-representant Eldegard sier at kjøpere av et børsnotert Statkraft ville blitt store europeiske energiselskaper, som vil ha vannkraft som supplement til sin atomkraft. Hun viser også til Høyres forslag om å selge Oslo Kommunes Hafslund-aksjer for fem milliarder kroner. Året etter fikk kommunen utbetalt over fire milliarder kroner i utbytte.

- Det er ganske interessant å høre den type argumentasjon. jeg vil bare minne på at det var Stoltenberg 1-regjeringen som børsnoterte og privatiserte Telenor og Statoil, sier Frp-representanten.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser