Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Vil sende hjem blakke utlendinger

Foto: (Florinel Popa)
Sist oppdatert:
- Flere har oppholdt seg i venterommet til legevakten på nattetid. En slik situasjon er uakseptabel, sier Frp-politiker.

Nettavisen skrev forrige uke om Oslo kommune som finansierte hjemreisen for 21 personer tilknyttet romfolket. Bakgrunnen for at dette ble gjennomført var at Sosial og Ambulant akuttjeneste mente kulda skapte fare for liv og helse.

- Selv om romfolket er her på turistvisum, vil vi nødig at noen fryser i hjel i dette landet, sa sosialtjenestesjef i Oslo kommune, Morten Mjelve til Nettavisen.

Han fortalte likevel at kommunen frykter at de samme personene vil komme tilbake når det blir varmere.

Samtlige partier Nettavisen har vært i kontakt med er enige om at det eneste riktige var å betale bussturen for romfolket som ønsket å dra hjem.

Likevel råder det stor uenighet om hvorfor det var riktig og hva som bør gjøres i forhold til problematikken omkring utenlandske tiggere som oppholder seg i hovedstaden.

- Uaktuelt å tilby overnatting
Fylkesleder Christian Tybring-Gjedde i Oslo Frp mener finansieringen av romfolkets hjemreise var korrekt både fra et humant og økonomisk perspektiv.

- Under vinteren belaster utenlandske personer uten oppholdstillatelse kommunale tilbud som er beregnet på Oslos innbyggere som trenger hjelp. Dette gjelder blant annet akutt overnatting. Flere har oppholdt seg i venterommet til legevakten på nattetid. En slik situasjon er uakseptabel, sier han til Nettavisen.

- Store deler av romfolket sover i bilene sine eller utendørs hele vinteren. Er dette en situasjon dere kan godta?

- At mennesker velger å benytte sine biler til overnatting er ikke først og fremst et politisk spørsmål. Det er uansett uaktuelt å tilby overnatting til denne gruppen. Et slikt tiltak ville medført at enda flere hadde kommet til Oslo, og samtidig fremstått som urimelig bruk av skattepenger, mener Tybring-Gjedde.

Erik Lunde i Oslo KrF er uenig.

- Det er kommunens oppgave å bidra til at alle mennesker erfarer verdighet i Oslo. Det er ikke ønskelig at noen mennesker skal måtte sove utendørs eller i bilene sine i Oslo. Jeg er glad for at organisasjoner på gata i Oslo, slik som Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, bidrar med blant annet overnattingstilbud på de kaldeste vinterdagene, sier han.

Vil forby tigging
Både Senterpartiet og Fremskrittspartiet mener tigging bør forbys.

- Vi har sosiale ordninger som er laget nettopp for at folk ikke skal trenge å tigge. I tillegg er det all grunn til å tro at det er organisert kriminalitet som står bak i mange tilfeller, sier Morten Edvardsen leder av Oslo Senterparti.

Frps Tybring-Gjedde mener løsningen er å se til Frankrike.

- Frankrike har klart å utvise en rekke personer fra romfolket tilbake til Romania hvis de ikke hadde jobb og bosted. En bør også se på muligheten for å kreve at de som oppholder seg her på turistvisum, faktisk er turister. De må kunne vise at en har penger til å livnære seg i Norge, blant annet nok til overnatting og mat i den perioden en oppholder seg i landet. Hvis en ikke kan sannsynliggjøre dette, bør en sendes tilbake til hjemlandet, sier Tybring-Gjedde.

- Må tilby lavterskeltilbud
SVs Marianne Borgen vil ikke forby tigging, men forstår at Oslos innbyggere syns det er ubehagelig at folk bor i parker, under bruer og tigger på gata. Derfor mener hun kommunen må tilby et lavterskeltilbud.

- Romfolket er enkeltmennesker som har krav på verdighet. Kommunen bør utvikle sanitære tilbud som dusj, samt muligheten til å vaske klær og sove innendørs. Å tilby et minimum av verdighet betyr ikke at vi er dumsnille. Situasjonen for disse menneskene er mer kompleks enn at den kan defineres som et renovasjonsproblem, slik mange gjør, sier hun.

Borgen mener kommunen må ta kontakt med utenriksdepartementet.

- Dette er et problem Oslo kommune ikke klarer å løse alene. Det må tas et europeisk initiativ for å bidra til at rumenske tiggere i de store byene kan komme i arbeid der de kommer fra. Målet må være at de kan forsørge familiene sine i hjemlandet. Mange barn blir forlatt når foreldrene reiser bort for å tigge eller søke arbeid, sier hun.

- Må klare seg selv
Oslo-Høyre mener romfolket kommer som turister og derfor må klare seg selv. Byrådssekretær Morten Bakke mener Ambassaden i Bucuresti i større grad bør informere lokalt om at situasjonen til romfolket faktisk kan bli verre av å reise til Norge.

- Romfolket kommer til Oslo som turister. Ifølge utlendingsloven har enhver person som kommer til landet plikt til å kunne forsørge seg selv. Oslo kommune har ingen forpliktelser overfor turistene annet enn å yte nødhjelp til de som har akutt behov for helsehjelp eller som på annen måte ikke er i stand til å ta vare på seg selv, sier han.

Hva syns du Oslo kommune bør gjøre for å løse situasjonen med utenlandske tiggere i hovedstaden? (Rasistiske, hatefulle eller diskriminerende kommentarer vil bli slettet).

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!