Vil sende Økokrim på DnB Nor

Korrupsjonsjeger Eva Joly vil at Økokrim skal etterforske DnB Nors og toppsjef Rune Bjerkes kontakt med Jens Stoltenberg.

21.10.08 12:40

- Jeg synes jo at man her ikke skiller mellom forskjellige roller. Bjerke har vært rådgiver for regjeringen som griper inn for å håndtere bankkrisen. Samtidig kan det se ut til at denne informasjonen er utnyttet, sier Eva Joly til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

- Det kan se ut som om at Bjerke visste at statsobligasjonene ville synke i verdi, og det kan se ut som om innsideinfo er benyttet. Innsideinformasjon forstyrrer markedet og er konkurransevridende, fremholder Joly, som tidligere har jobbet som dommer i Frankrike der hun ble berømt for sin deltakelse i etterforskning av Elf-skandalen. Joly var også spesialrådgiver for Justis- og politidepartementet i Norge. Nå jobber hun i Norad for å bekjempe korrupsjon i fattige land.

- Ser ut som sammenblanding
- Det kan se ut som det er en sammenblanding av roller her. Det ligger i kulturen innen bankvesenet at det å tjene penger er alltid bra. De etiske reglene har man i skuffen, men man bruker dem jo ikke, sier Joly.

Hun mener at hvis DnB Nor solgte satsobligasjoner torsdag og fredag forrige uke på innsideinfo, så er rollene til DnB Nor-topp Rune Bjerke sammenblandet. Ifølge DN var DnB Nors gevinst på salget av obligasjonene rundt 40 millioner kroner, og Kredittilsynet undersøker nå saken.

- Må etterforskes av Økokrim
Joly er klar på at hun mener saken bør etterforskes av Økokrim.

- Innsideetterforskning er alltid veldig vanskelig. Jeg håper at Økokrim tar saken etter at Kredittilsynet har sett på den, fordi det er bare politiet som har de virkelig effektive etterforskningsmidlene. Det ville være synd om man ikke etterforsket saken, og så må man ta saken derfra når resultatet foreligger, mener Joly, som trekker fram at det er bra at Fast-saken nå blir etterforsket av Økokrim.

- I denne tiden vi lever i så kreves det ekstra forsiktighet og kritisk sans fra banklederne. I slike krisetider så er det et spesielt søkelys på hva toppsjefene gjør, sier Joly.

(Saken fortsetter under bildet)

- Lønninger som ikke ligner noen ting
Den tidligere korrupsjonsjegeren trekker fram at toppledelsen i Fortis brukte 150 000 euro på et kaviarmåltid etter at banken tidligere denne måneden ble nasjonalisert av myndighetene i Benelux-landene.

- De spiste kaviar til 3000 euro kuverten. Det er noe skamløst over det, og banktopper bør ha litt lav profil nå. Dette er skattebetalerens penger, sier Joly.

Hun fyrer også løs mot lønnsnivået til banklederne i Norge.

- Vi liker ikke å tenke på at disse menneskene, som ikke har kunnet forutse krisen, har kolossale lønninger. Vi skjønner ikke at de har kolossale lønninger etter at de har promotert systemer som ødelegger den reelle økonomien. De har gjort feil, og de har lønninger som ikke ligner noen ting. Det kan se ut som Bjerke ikke har skjønt at det var tid for å være forsiktig, smeller Joly.

- Hypotetiske påstander
- For det første er dette masse hypotetiske påstander. Dette er meningsytringer fra hennes side. Det må Joly få lov til å uttrykke. Man skal naturligvis ha respekt for den erfaringen og kunnskapen hun har, men her forskutterer hun Kredittilsynets undersøkelser, sier Trond Bentestuen, konserndirektør kommunikasjon i DnB Nor.

Rune Bjerke selv vil ikke kommentere saken overfor NA24.

- Dette med kaviar blir litt flåsete, og noe jeg overhodet ikke kjenner meg igjen i. Når det gjelder lønnen til Rune Bjerke, er det et forhold mellom styret og Rune Bjerke, og det kan ikke jeg kommentere. Ellers vil jeg legge til at vi er ikke lønnsledende i vår bransje, sier Bentestuen, som sier at banken avventer Kredittilsynets undersøkelser, og DnB Nors egne undersøkelser om saken.

- Ingen kommentar
Banken undersøker påstandene om det har foregått innsidehandel da statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner ble solgt torsdag og fredag forrige uke.

- For øvrig når det gjelder Økokrim eller Kredittilsynet har jeg ingen kommentarer til det. Vi sier at vi ønsker ikke å debattere dette i media. Dette er alvorlige påstander Joly her kommer med, derfor vil vi forholde oss til Kredittilsynets konklusjoner og våre egne konklusjoner. Alle har anledning til å si det de mener, men det er mange meningsbærere om dagen, mener Bentestuen.

SMK vil ikke kommentere
Trude Måseide, kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor sier at stabssjef Karl Erik Schøtt-Pedersen ved SMK utførlig har redegjort overfor Kredittilsynet at det ikke har vært utveksling av sensitiv informasjon mellom stabssjefen og Bjerke, og at det derfor ikke er behov for ytterligere kommentarer til saken fra SMK.

Seniorrådgiver Anders Lande ved informasjonsenheten i Finansdepartementet sa sent mandag kveld til NA24 at finansdepartementet ikke kunne kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.