NA24.no

Vil sjekke Terra-smøring

Sist oppdatert:
Hemnes-ordfører krever full gjennomgang for å avdekke eventuelle smøreturer.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik forteller hvordan Terra-rådgiverne, som jobber under slagordet «Finanshuset for folk flest», har vært på det han karakteriserer som gjentatte salgsrunder rundt om i landet og lurt nordnorske kommuner inn i tapsfeller.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag ble de to Terra-ansatte som ga råd i kommuneskandalen, omplassert i konsernet, slik at de ikke lenger jobber med det de gjorde.

- Ikke glad i meg
Juvik forteller at den første avtalen med Terra ble inngått i 2001. Avtalen ble iverksatt året etter. Terra var så på ny fremmarsj i Nord-Norge et par år etter, men Hemnes valgte da å si nei. På nye turer i 2005 og 2007 åpnet kommunen atter en gang armene for Terras tilbud.

- Vi gikk fem på, fortviler Juvik.

Les også: - En blunder å ikke lese engelsk

Ordfører Juvik sier han hele veien har vært kritisk til Terra og uttrykt misnøye med konsernet, og han var blant pådriverne for at det ene Terra-samarbeidet gikk i vasken.

- Selgerne er ikke så glad i meg på grunn av det, sier han.

Gransker smøring
- Hvordan har møtene med Terra foregått?

- De har kommet hit, vi har ikke dratt til dem.

- Har det vær noen form for smøring fra Terras side?

- Det har ikke vært det i forhold til meg. De er som sagt ikke så glad i meg. Jeg vet også at det ikke har foregått ovenfor sittende rådmann eller økonomisjef, men jeg har bedt om en redegjørelse for alle andre møter som er blitt holdt. Tidligere rådmann kan ha deltatt på noen fagmøter, sier Juvik, før han påpeker at han visste smørespørsmålene ville komme.

- Knapt nok lunsj
Administrasjonssjef i Narvik, Trond Hermansen, sier han ikke kjenner til noen smøring av noen art. Det gjør heller ikke ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås.

- Vi fikk prospekter. Det var vel knapt nok en lunsj, sier Hermansen.

De fire nordnorske kommunenes innbyggere raser både mot kommuneledelsen og Terra for å ha gamblet med folkets penger, til sammen 451 millioner kroner, og ordfører Juvik i Hemnes, forstår at folk er sinte.

- Skjønte dere at rådgiverne fra Terra faktisk er selgere som får «provisjon» av det de selger?

- Det er det vi ser nå at de er, sier en etterpåklok Juvik.

Vil gå i detaljer
Sigurd Ulven, direktør for informasjon-og samfunnskontakt i Terra-gruppen, sier de vil gå igjennom alle sidene av avtalene med de fire berørte kommunene.

- Kjenner du til Terra-rådgivernes arbeidsmetoder?

- Jeg kjenner ikke detaljene, men vi vil gå igjennom alt som er gjort og ikke gjort i denne saken, sier han, og legger til:

- Det er ikke overraskende om vi finner en kundemiddag eller to.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere