NA24.no

Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen mener vi kan mangedoble norsk industri.
Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen mener vi kan mangedoble norsk industri. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Vil skape titusenvis nye industri-arbeidsplasser

Sist oppdatert:
Slik kan Norge få titusenvis av nye arbeidsplasser i industrien.

ARENDAL (Nettavisen): - Jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan mangedoble antall ansatte i industrien, sier konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen til Nettavisen.

- Norge er ingen industrinasjon
Kongsberg Gruppen mener at roboter og ny teknologi gir Norge en fantastisk mulighet til å ta innersvingen på store industrinasjoner.

- Norge er ingen industrinasjon, men det er en stor fordel i omstillingene som nå kommer. Vi kan tenke fremover uten å bry oss om arbeidsplasser som må bevares, sa Walter Qvam i et foredrag under Arendalsuka.

En fabrikk på hvert nes
Fremtiden Qvam ser for seg har små fabrikker på hvert eneste nes - knyttet sammen i nettverk,  og med sentrale produksjonsanlegg drevet med såkalt 3D-printing - altså printere som kan lage ferdige deler basert på nøyaktige tegninger sendt over internett.

- Det er ingen grunn til at vi ikke kan få 10 Ekornes-fabrikker, sier Qvam til Nettavisen.

Utvikler båtdroner
Kongsberg Gruppen har i sommer hatt 179 studenter innom på flere prosjekter. En av oppgavene var å utvikle en selvstyrt dronebåt, som kan overvåkende fientlige båter og avsløre pirater i Adenbukta.

En gruppe studenter fra NTNU har utviklet en dronebåt for Kongsberg Gruppen.

Over 200.000 ansatte
Ifølge Statistisk sentralbyrå har Norge over 200.000 ansatte i industrien, og rundt 130.000 av dem er organisert i NHO-organisasjonen Norsk Industri.

Norsk Industris direktør Stein Lier Hansen deler denne visjonen: - Norge er et av få land i verden som ikke snakker om driftsbalansen med utlandet. Men med oljeprisfallet vil det bli aktuelt igjen. Vi må lage produkter vi kan selge til utlandet for å få inntekter til å betale for vår velferd, sa Lier Hansen.

Visjonen Norge 6.0 går ut på å overføre modeller fra forbrukermarkedet som Über, Spotify og Airbnb - altså selskaper som har utnyttet ny teknologi og ny organisering til å ta rotta på drosjenæringen, CD-industrien og deler av hotellmarkedet.

Robotene kommer
Norge er et høykostland, og det vil vi være i fremtiden også. Men teknologi koster omtrent det samme i hele verden. Så ved å utnytte roboter, automatisering, 3D-printing og ny teknologi, kan vi bygge opp klynger av småbedrifter.

- Nå har vi muligheten til å bygge en industrinasjon. Men det krever at vi ser 30-40 år fremover.

Oljealderen er snart over
I panelet var også Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og AUF-politiker Håkon Knudsen.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og AUF-politiker Håkon Knudsen deltok i panelet.

- Vi må tørre å si at vi må omstille oss bort fra olje og gass, sa Håkon Knudsen.

Toppidrettssenter for teknologi
En nøkkel for å skape de nye arbeidsplassene er å satse på kompetanseutvikling - og spesielt skape en bro fra dyktige fagarbeidere til universitetsmiljøet, mener rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø.

Anita Hager fra Intek og rektor Anne Husebekk fra Universitetet i Tromsø.

Intek-direktør Anita Hager dro en parallell til idretten, hvor det ofte heter at det trengs 10.000 treningstimer for å bli internasjonalt god.

- Jeg ønsker meg et teknologisenter som minner om Norsk Toppidrettssenter, sa Anita Hager.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere