NA24.no

Vil sparke utro tjener

Sist oppdatert:
Hydro gransker alle muligheter for å finne kilden av regnskapslekkasjen. Om en ansatt har gjort det, ryker jobben.

Hydros konsernsjef Eivind Reiten har gitt selskapets internrevisjon oppdraget med å undersøke mulige årsaker til at resultatinformasjon har blitt tilgjengelig for utenforstående.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi ønsker å klarlegge om informasjonslekkasjer kan ha som årsak at fastlagte arbeidsprosesser ikke har vært fulgt, sier Reiten i en pressemelding.

LES MER: Lekkasjejakt i Hydro

Bare 20 visste det
Mandag kunne Dagens Næringsliv (DN) fortelle at fjerdekvartalstallene til Hydro var lekket ut. Tallene var klare onsdag eller torsdag forrige uke, og kun 15 til 20 personer i Hydro-systemet hadde tilgang til resultatrapporten, som fant veien ut i markedet i forrige uke.

Nå sjekker Hydro alle muligheter for hva som har skjedd. En utro ansatt skal ikke føle seg trygg, det kan heller ikke eventuelle datatyver eller andre utro tjenere.

LES MER: Jakter på utro tjener

Datainnbrudd eller utro tjener?
- Vi er i ferd med å finne ut av denne saken. Vi vet at det kommer fra konsernet, fordi det er våre dokumenter, men vi vet ikke hvordan det har skjedd, sier pressetalsmann Tor Steinum.

Hvilke reaksjoner som kommer fra konsernet avhenger av hva de måtte finne ut av. Nøyaktig hvilke spor de følger, vil ikke Steinum gå detaljert inn på.

- Det kan ha skjedd ved alt fra et lovstridig innbrudd i Hydros datasystemer. Det kan ha vært et uhell, en forglemmelse eller en bevisst overlevering av intern informasjon fra en ansatt.

Ansatt kan få sparken
Han forteller at det vil få meget alvorlige konsekvenser hvis det er en ansatt som har lekket, men Steinum vil ikke gå inn i den juridiske delen av dette før Hydro vet hva de har å forholde seg til.

- Men hvis medarbeidere i Hydro bevisst har lekket konsernets interne informasjon, er det helt klart at det er oppsigelsesgrunn, sier Steinum.

Sjekker alle handler
Hydro er ikke de eneste som er interessert i å finne ut hva som har skjedd i denne saken. Fra før har både Oslo Børs og Kredittilsynet bestemt seg for å granske regnskapslekkasjene nøyere. Børsen ser nøye på alle handler i Hydro-aksjen forrige torsdag, men kommunikasjonsdirektør Per Eikrem på Oslo Børs vil ikke kommentere enkeltaktører som dumpet aksjer den dagen.

- Nei, jeg vil ikke utpeke noen spesielle enkeltaktører som solgte Hydro-aksjer forrige torsdag. Men jeg kan si at vi generelt ser nøye på all handel denne dagen, sier Per Eikrem til NA24.

Merril Lynch tjente millioner
DN kunne i dag skrive om storbanken Merrill Lynch som dumpet Hydro-aksjer for 713 millioner kroner sist torsdag. Aksjekursen har siden da hatt en nedgang på 3,25 prosent. Den heldig banken unngikk et tap på 23,2 millioner kroner.

I hui og hast klarte Hydro å banke tallene gjennom styret og sendte de ut mandag som var en dag før de var annonsert.

- Av erfaring bruker vi noen uker i undersøkelser i et så stort selskap og med et stort volum, sier Eikrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere