*Nettavisen* Økonomi.

Vil splitte opp storbanker

Den engelske opposisjonen vil foreta radikale endringer i bankreguleringen.

20.07.09 19:51

Økonomisk talsmann for det konservative partiet, George Osborne, fremlegger neste uke Toryenes syn på den britiske finanssektorens fremtid, melder epn.dk.

NA24 – din næringslivsavis

Det er knyttet stor spenning til forslagene ettersom partiet har gjort det svært godt på meningsmålingene, og således ligger an til å erobre regjeringsmakten ved parlamentsvalget neste år.

Ifølge Times Online ønsker de konservative å opprette et nytt og uavhengig organ som skal regulere den kriserammede banksektoren.

Forbildet skal være det amerikanske finans- og børstilsyn, US Securities and Exchange Commission (SEC).

Det er videre ventet at Osborne vil snakke varmt om en sterkere Bank of England og gi sentralbanken en mer innflytelsesrik overvåkingsrolle sammenlignet med dagens situasjon.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Det mest kontroversielle skal imidlertid være at Toryene vil sette en stopper for banker som vokser seg så store at staten ikke tør å la dem gå konkurs.

Sentralbanken skal således gis myndighet til å gripe inn og om nødvendig splitte opp banker som er så store at de egenhendig kan true den økonomiske stabiliteten.

På samme tid skal vanlige banker som begynner å engasjere seg i høyrisikoaktiviteter pålegges et dekningskrav som er så stort at det i praksis vil virke avskrekkende fra slike uønskede virksomhetsområder, skriver epn.dk.

Flere britiske storbanker mottok på lik linje med sine europeiske og amerikanske motparter statlig likviditetstilførsel i kjølvannet av finanskrisen.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.