Vil stanse Kims luksusliv

Foto: (Scanpix)

Det går mot en stusselig jul for Nord-Koreas leder Kim Jong-il. USA innfører boikott av luksusvarer som Rolex-klokker, iPod og konjakk. Se hva Kim må klare seg uten.

30.11.06 18:25

HOUSTON (NA24): Atomvåpen har han skaffet seg, men julegavene ser det ut til å bli verre med for Kim Jong-il. USA har nå innført en handelsboikott rettet spesielt mot luksusvarer som lederen av regimet i Nord-Korea har sansen for. Også Japan har innført en lignende boikott.

Det er FN som har tatt initiativ til boikotten, men hver enkelt eksportør utarbeider sine egne konkrete lister.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press omfatter USAs boikottliste Plasma-TVer, iPod-spillere, Segway elektriske scootere, Harley Davidson motorsykler, konjakk, sigaretter og til og med vannscootere.

- Når Nord-Koreas befolkning lider og sulter, er det rett og slett ingen unnskyldning for at regimet fråtser i konjakk og sigarer. Vi forbyr av eksporten av disse og andre luksusvarer som blir kjøpt utelukkende for å glede Nord-Koreas styrende elite, sier USAs handelsminister Carlos Gutierrez i en pressemelding.

Samtaler
Boikotten kommer etter at Nord-Korea gjennomførte en atomtest 9. oktober. Det har denne uken vært samtaler om dette mellom Nord-Korea, Kina og USA i Beijing. Partene skal være enige om videre forhandlinger, men ingen konkret dato er satt.

Amerikanske talspersoner innrømmer at boikotten i stor grad er symbolsk. For det første vil den trolig kunne omgås relativt enkelt. For det andre er USAs eksport til Nord-Korea beskjeden, og består i stor grad av mat, som ikke omfattes av boikotten.

Første gang
Ifølge Associated Press er det første gang man gjennomfører en boikott som er rettet mot et spesiell gruppe produkter som ikke har militær betydning.

Nord-Korea er blant verdens fattigste land, og hungersnød har flere ganger vært et problem. Men Kim Jong-il og kretsen rundt ham er kjent for en luksuriøst livsstil, som utenverdenen primært har fått innblikk i via avhoppere fra det svært lukkede landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.