Vil stanse sjefenes lønnsfest

Foto: SHAWN THEW (EPA)

Barack Obama setter tak for banktoppenes lønninger.

04.02.09 18:57

Barack Obama lanserte onsdag planer om å regulere topplederlønningene i finansselskaper som mottar statlig støtte.

Grensen vil ligge på en årlig lønn på 500.000 dollar, eller rundt 3,5 millioner kroner. I tillegg kan det gis aksjer, men da skal disse ikke kunne selges før staten har fått tilbake sin investering med renter. Det innføres også andre begrensninger, for eksempel på fallskjermer.

Men planen har også mange forbehold. For det første gjelder den bare fremtidig statsstøtte, ikke midler som allerede er tilført bankene. For det andre er tiltakene rettet mot den øverste ledelsen. På Wall Streeet er det mange lenger nede i organisasjonen som har svært høye bonuser.

Dessuten gjelder lønnstaket bare de få selskapene som mottar spesielt mye støtte, ikke dem som deltar i generelle tiltak rettet mot hele næringen.

Kritisert
Barack Obama har kritisert de høye bonusene og pengebruken på Wall Street.

- Det som opprører folk – og med rette – er sjefer som blir belønnet for fiasko. Spesielt når belønningen er subsidiert av amerikanske skattebetalere, sa Obama onsdag.

Kongressen vedtok i fjor å bruke 700 milliarder dollar gjennom det såkalte TARP-programmet for å stabilisere finansnæringen. Rundt halvparten av midlene er til nå betalt ut.

Store summer
De siste ukene er det blitt kjent at selskapene på Wall Street har betalt ut totalt 18 milliarder dollar i bonuser i 2008, et år som i realiteten slo bena under de fleste store selskapene i sektoren. Det var riktignok et fall på 44 prosent fra året før, men likevel det sjette høyeste bonusbeløpet i historien.

Citigroup, som ville vært konkurs uten statlig støtte på 45 milliarder dollar, måtte presses til å avbestille en ny privatjet til 50 millioner dollar.

Det kom også frem at John Thain, tidligere sjef for Merrill Lynch, brukte 1,2 millioner dollar på antikviteter og oppussing på kontoret sitt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag