*Nettavisen* Økonomi.

Vil stoppe Facebook-salg

Foto: Leon Neal

Gebyrer skal stoppe ansatte fra å selge sine aksjer til fremmede investorer.

18.10.10 10:31

Til tross for at Facebook enda ikke er notert på noen børs, har det blitt handlet livlig med selskapets aksjer den senere tiden. Flere ansatte har solgt sin beholdning, og salgene foregår i et slikt omfang at selskapet blir tvunget til å reagere, skriver epn.dk.

Et gebyr på 2.500 dollar per handel er innført for å dempe salgslysten til de ansatte.

Det er en tendens som er gryende hos suksessfulle internettbedrifter som ikke er børsnoterte. I kraft av deres suksess er de blitt et ettertraktet bytte for investorer.

Handelen har eksplodert
Hos selskapet Zynga, som utvikler sosiale spill til Facebook, pålegges ethvert salg av aksjer et gebyr på 6.000 dollar.

- Markedet for private aksjer har fullstendig eksplodert de siste seks månedene. Det har gått i været som en rakett, sier Greg Bogger, administrerende direktør i Sharepost.

Han forteller at Twitter og LinkedIn har blitt ekstremt populære blant investorene. Da disse selskapene ikke er børsnotert er private aksjer den eneste måten investorene kan få en bit av suksessene på.

Kan miste kontroll
For selskaper som Facebook og Twitter er det grunn til bekymring.

På sikt kan det bli vanskelig å holde på kontrollen når det er for mange aksjeeiere. I tillegg krever amerikansk lovgivning at selskaper med flere enn 500 aksjeeiere skal offentliggjøre finansielt sensitiv informasjon. Det at Google hadde mange aksjonærer bidro til børsnoteringen i 2004.

Ifølge SecondMarket er kjøpere av ansattaksjer ofte kapitalfond eller veldig rike privatpersoner. Og 80 prosent av selgerne jobber ikke lenger hos de selskapene som de selger sine aksjer i.

Siden april 2009 har SecondMarket omsatt Facebook-aksjer for 150 millioner dollar eller 876 millioner kroner.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.