*Nettavisen* Økonomi.

Vil stoppe Telenor-oppkjøp

Foto: (Reuters)

Frp mener Telenor har mer enn nok å stri med i utlandet.

29.10.08 16:37

Tidligere i dag ble det kjent at Telenor skal kjøpe 60 prosent av det indiske teleselskapet Unitech Wireless for 1,07 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

I den forbindelse må Telenor ut i markedet og hente 12 milliarder kroner i en emisjon. Nærings- og handelsdepartementet har allerede signalisert at det kommer til å stille opp for å ta sin del av emisjonen for å opprettholde eierandelen på omtrent 54 prosent i Telenor.

Les mer her:
Sylvia skyter inn 6,5 mrd. i Telenor

Fremskrittspartiet stiller seg imidlertid svært skeptisk til transaksjonen, og mener Telenor bør fokusere på sine eksisterende problemer, for eksempel i Russland, fremfor å kjøpe nye problemer.

Løs problemene
- I utgangspunktet synes vi det er positivt at regjeringen har en strategi for at de store, norske selskapene kan vokse i utlandet, men imidlertid er det enkelte faktorer her som gjør oss svært skeptiske til milliardstøtten, sier Øyvind Korsberg, næringspolitisk talsmann for Frp til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Telenor er allerede involvert i en rekke selskaper utenlands som befinner seg i en krevende situasjon både teknisk, økonomisk og juridisk. Vi mener man nå bør fokusere på å få løst disse fremfor å bruke milliarder på å etablere seg i enda et ungt marked hvor man risikerer å møte på flere problemer.

Aksjen gruses
Korsberg synes også markedsreaksjonene viser at Sylvia Brustad bør tenke seg om både en og to ganger før man eventuelt bruker 6,5 milliarder kroner på Telenors emisjon. Telenor har falt kraftig på børsen etter at oppkjøpet ble kjent, og klokken 16.20 har Telenor-aksjen falt med hele 23 prosent.

- Basert på markedets reaksjon i dag ser det ut som prisingen av Unitech er i høyeste laget, og når Telenor-aksjen faller kraftig på en dag da børsen stiger, fremstår det som en klar advarsel mot oppkjøpet. Samtidig viser det at mange mener man bør være forsiktig i de jomfruelige markedene, og heller søke politisk og juridisk stabilitet, sier Korsberg.

Opp til generalforsamlingen
Emisjonen skal godkjennes av generalforsamlingen i Telenor, og beslutningen krever to tredels flertall. Det vil si at Nærings- og handelsdepartementet sannsynligvis kan avgjøre dette på egen hånd, med mindre oppmøtet på generalforsamlingen blir svært stort.

Dermed blir det opp til regjeringen, som største aksjonær i Telenor, å avgjøre om den nødvendige finansieringen skal gis til dette oppkjøpet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.