*Nettavisen* Økonomi.

Vil straffe land som sløser

Sentralbanksjef, Jean-Claude Trichet, Den europeiske sentralbanken, ECB Foto: UWE ANSBACH (Scanpix)

Den europeiske sentralbanken vil ha strammet opp disiplinen i eurolandenes finanspolitikk.

- Konsekvensen av en løssluppen finanspolitikk skal bli tydeligere, hvis ikke står flere land i eurosonen i fare for å havne i situasjoner lik den Hellas befinner seg i, sier Jean-Claude Trichet, sjef for den europeiske sentralbanken, skriver epn.dk.

- I euroområdet er det behov for mer ambisiøse reformer for å sikre at den monetære unionen skal fungere, sier Trichet. Som også etterlyser større konsekvenser og kortere tidsfrister for å rette opp situasjonen hvis land i eurosonen overskrider de finanspolitiske kravene.

Hellas slapp unna
I de tolv årene euro har vært felles valuta er det ikke på noe tidspunkt utstedt en bot eller noen andre sanksjoner til land som ikke oppfyller de finanspolitiske kravene.

Hellas har ikke på noe tidspunkt av sitt medlemskap i EU oppfylt kravet om et maksimalt underskudd på tre prosent av bruttonasjonalproduktet.

Trichet mener at middelet mot gjentagelse er «mere ambisiøse regler», som kan presse regjeringene til hardere disiplin rundt finanspolitikken.

Automatiske sanksjoner
- Alle tidsfrister i forbindelse med store underskudd bør reduseres betraktelig. Sanksjoner skal iverksettes automatisk på grunnlag av klart definerte kriterier, uten å ta hensyn til spesielle omstendigheter eller dispensasjoner, sier Trichet.

Oppfordringen fra Trichet kommer bare dager før EUs finansministrer møtes i Luxemburg for å diskutere Europakommisjonens forslag til å forbedre landenes budsjetter og unngå statsunderskudd.

På forhånd er Frankrike og Tyskland skeptiske til raskere sanksjoner.

Les flere saker på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.