NA24.no

Vil straffe skandalemeglerne

Sist oppdatert:
Terra-kommunene vil gjøre julen mørk for de to meglerne. Har tapt 667 millioner kroner.

OSLO TINGHUS (NA24): De åtte kommunene som har tapt over 650 millioner kroner på Terra vil holde de to Terra-meglerne personlig ansvarlige.

I dag møtes Knut Anders Opstad og tidligere kollega Harald Norberg i Oslo tinghus. Der skal de slåss om bil og konto hos Oslo Byfogdembete. Det er åtte kommuner som har handlet verdipapir gjennom de to tidligere Terra-meglerne som har begjært arrest i de to meglernes verdier.

NA24 - Din næringslivsavis

I Tønsberg tingrett fikk kommunene arrest i Opstads verdier, noe som gjør at han ikke får tilgang til sine kontoer blant annet.

- Solidarisk ansvarlige
Advokat Ulf Larsen fører saken på vegne av kommunene. Han sa i retten onsdag at det var Nordberg og Opstad som sto bak de alvorlige og systematiske bruddene som Kredittilsynet påpekte i tilsynssaken mot Terra Securities.

Larsen påpekte at det var de to meglerne som sto bak rådene til de åtte kommunene. Han mener meglerne derfor må sees på som solidarisk ansvarlige.

Det kom også frem i retten onsdag at de åtte kommunene nå har et realisert og urealisert tap på 667 millioner kroner. Bremanger har tapt 90 millioner kroner, Hattfjelldal 88 millioner, Haugesund har tapt 84 millioner kroner, Hemnes har tapt 69 millioner kroner, Narvik 114 millioner, Rana 206 millioner og Vik har tapt 31 millioner kroner.

NA24 Kristiansand: Kvinesdal taper 11 millioner

- Villedende informasjon
Kommunene mener meglerne har ansvaret for tapet, fordi de ga villedende, vanskelig tilgjengelig og mangelfull informasjon til da kommunene investerte i verdipapirmarkedet.

Det er satt av to dager til saken og kommunene har innkalt tidligere toppsjef i Terra-gruppen, Ola Sundt Ravnestad, samt tidligere toppsjef i megerhuset Terra Securities, Svein Erik Nordang, som vitner. De vil innta vitneboksen torsdag.

- Har ingen sak
Knut Anders Opstads advokat Bjørn Stordrange mener kommunene ikke har noen sak.

- Så langt har kommunene ikke kommet med noe nytt. Det er ingen som er i ferd med å skjule verdier eller gjemme seg for omverdenen, sa Stordrange i retten.

Tror på flere Terra-krav
TV 2 Nyhetskanalens Jan Ove Ekeberg tror det kan komme flere rettslige krav i Terra-saken.

Klikk og se Ekeberg forklare hvorfor kommunene og meglerne nå møtes i retten.

203282

Se flere saker fra NA24-TV her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere