NA24.no

Vil straffe ulovlige shortere

Foto: Morten Holm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Udekket shortsalg skal forbys og investorene som gjør det skal kunne straffes.

Udekket shortsalg skal forbys, mens dekket shortsalg skal fortsatt være mulig. Kredittilsynet har oversendt sitt forslag til endringer i verdipapirhandelloven når det gjelder shortsalg.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

I forslaget som er sendt til Finansdepartementet er det listet opp flere krav til dekket shortsalg som norske investorer vil være underlagt. Kredittilsynet ber også om adgang til å innføre midlertidig forbud mot shortsalg. Dette vil gjelde både dekket og udekket. Et midlertidig forbud vil også omfatte derivatkontrakter med tilsvarende virkning på kursen som et ordinært shortsalg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nå skal også sanksjonsmulighetene fastbestemmes.

Kan straffes
Forslagene hvis det foregår en overtramp av bestemmelsene går på vinningsavståelse eller straff.

- Det har vært vurdert om det bør innføres et permanent forbud mot shortsalg, det vil si også dekket shortsalg. Kredittilsynet legger til grunn at anledningen til dekket shortsalg inntil videre bør videreføres, skriver tilsynet i en pressemelding.

Hvis det kommer nye internasjonale bestemmelser må dette tas opp til en ny vurdering.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

- Kredittilsynet har ikke funnet grunn til å foreslå et totalforbud mot shortsalg i Norge nå, blant annet fordi slike totalforbud ikke er vanlig i andre land, opplyser Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet.

Rammer investorer
På bakgrunn av erfaringene etter udekket shortsalg i Tandberg Data vil forslaget innebære at myndighetene vil få adgang til å straffe investorer som har solgt short uten dekning. Slik er ikke reglene i dag. Nå er det kun meglerhusene som kan få en reprimande fra Kredittilsynet.

DISKUTÈR HER:Bør udekket shortsalg forbys?

Hvis lovendringene vedtas vil myndighetene kunne gripe inne hvis markedsmekanismer opphører å fungere og således gir rom for særlig skadelig kurspåvirkning.

- Kredittilsynets forslag tar sikte på å få et bedre lovgrunnlag for å kunne håndtere problemer knyttet til shortsalg av verdipapirer. Kravet om at de som skal foreta shortsalg har tilgang til verdipapiret, det vil si har dekning, blir foreslått presisert med en egen paragraf i loven, og det foreslås at Kredittilsynet i visse situasjoner får myndighet til å innføre forbud mot alle typer shortsalg, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet i en kommentar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere