*Nettavisen* Økonomi.

Vil stramme opp eiendomsmeglerne

To av tre som arbeider i eiendomsbransjen mangler meglerkompetanse. Nå blir det stilt langt strengere krav til denne gruppen.

10.01.06 17:30

Det viser en utredning fra eiendomsmeglerlovutvalget som ble lagt fram tirsdag.

Utvalget foreslår blant annet et krav om ansvarlig megler med personlig oppfølgingsplikt for hvert oppdrag.

For å være ansvarlig megler må man være statsautorisert eiendomsmegler, advokat eller jurist med relevant praksis i to år.

Sterkere kompetansekrav
Det skal også stilles kompetansekrav til de øvrige i en meglerposisjon, som vil få tittelen " registrert megler". Dette er Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF) svært fornøyd med.

- Det betyr at det kan settes krav om utdanning til alle aktørene i bransjen, og at man ikke lenger kan plukke inn folk "rett fra gaten" , sier leder Øyvind A. Tandberg i NEF i en pressemelding.

Advokat Christina Moestue har vært Forbrukerrådets representant i utvalget og hun har foreslått at de "registrerte meglerne" bør ha en utdanning som tilsvarer minst 400 timer med meglerfaglig undervisning. De må også avlegge en prøve og legge fram politiattest.

- Egnethetsprøve
Det er vanlig praksis å benytte seg av visningsassistenter, men dette er det kun den ansvarlige megleren som kan benytte seg av. For å bli visningsassistenten må man ha bestått en egnethetsprøve etter en kursing på rundt 150 timer.

Det er også foreslått overgangsregler slik at de som megler fast eiendom under en faglig leder, skal kunne få tittelen "registrert megler" ved å bestå en egnethetsprøve.

- Egnethetsprøven skal synliggjøre at de kan de nødvendige lover og regler for den virksomhet de driver. Utvalget krever også løpende etterutdanning, sier Tandberg.

Og dersom en "registrert megler" ønsker å bli ansvarlig megler, må han gjennomføre resten av eiendomsmeglerstudiet og ha to års praksis etter endt eksamen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.