*Nettavisen* Økonomi.

Vil svinebinde storbankene

Foto: KEVIN LAMARQUE (REUTERS)

Obama lanserer harde begrensninger. Bankaksjene stuper.

21.01.10 20:09

President Barack Obama lanserte torsdag harde begrensninger på USAs storbanker. Han vil ha slutt på at bankene tar stor risiko, i praksis uten å kunne gå konkurs.

- Selv om finanssystemet er mye mer solid i dag enn for et år siden, opererer det etter nøyaktig det samme regelverket som førte til at det nesten kollapset, sa Obama da han lanserte planen.

Han sa at hans ønske om reformer ble styrket av høye overskudd i banker som samtidig sier de ikke kan låne ut til småbedrifter, ikke kan holde rentene på kredittkort nede og ikke kan tilbakebetale skattebetalerne som reddet dem.

- Det er nettopp denne typen uansvarlighet som gjør det klart at det er nødvendig med reform, sa Obama.

Mange er provosert over kjempehøye bonuser i banker som trolig hadde gått konkurs uten statlig nødhjelp under finanskrisen.

Vurderte skille
I forkant av presidentens kunngjøring i dag, har tidligere sentralbanksjef Paul Volcker foreslått å gjeninnføre den Glass-Steagall-loven, som ble innført under Franklin D. Roosevelt i 1933, men opphevet under Bill Clinton i 1999. Denne loven forbød ordinære banker, som tar innskudd fra publikum, å drive som investeringsbank eller meglerhus - og vice versa.

Obama foreslår ikke å gjeninnføre dette skillet, men han går et godt stykke på vei ved å forby banker med innskudd som er forsikret av det amerikanske banksikringsfondet å drive risikable aktiviteter som egenhandel med verdipapirer.

Banker ser altså ut til å måtte velge enten å drive egenhandel eller å ta ordinære innskudd. Egenhandel har stått for en betydelig del av overskuddet i mange banker.

I tillegg vil det bli forbudt for ordinære banker å eie eller investere i hedgefond eller private equity-fond.

Det vurderes også et nytt tak for hvor store risikable investeringer bankene kan ha.

Fra før har Obama gått inn for en egen skatt på store banker for å hente inn 90 milliarder dollar de neste ti årene for å dekke den gjenværende beløpet av bankredningspakken TARP, som var på totalt 700 milliarder dollar.

Aksjefall
Bankinvestorene er ikke begeistret. Denne sektoren faller markant på en generelt svak børs.

Citigroup har for eksempel falt 6 prosent så langt i dag, mens Bank of Amerika, JP Morgan Chase, Goldman Sachs og Morgan Stanley er ned rundt 5 prosent.

Må gjennom Kongressen
Det er likevel viktig å huske at presidenten må få forslagene sine gjennom Kongressen. Det har han slitt med tidligere, til tross for solide demokratisk flertall i både Representantenes hus og Senatet.

Og det blir ikke lettere nå, etter at republikanerne tirsdag vant kampen om den ledige plassen etter Edward Kennedy. Dermed mistet demokratene supermajoriteten på 60 av 100 i Senatet, en grense som gjør det vesentlig enklere å få gjennom lovforslag.

Finanssektoren er kjent for å bruke store ressurser på lobbyvirksomhet og har mange venner i Kongressen, ikke minst representanter fra områder hvor finanssektoren er viktig, som New York.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag