NA24.no

Jens Stoltenberg 1. mai-tale 2013
Jens Stoltenberg 1. mai-tale 2013 Foto: Solum, Stian Lysberg

Vil ta flere skattesnytere

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg varslet skjerping av skattereglene i 1. mai-talen i Oslo.

Internasjonale selskaper skal ikke lenger kunne snike på skatten gjennom gunstige gjeldsfradrag i Norge, skattemyndighetene skal få innsyn i advokaters klientkontoer og Norge vil jobbe for innsynsrett i enda flere skatteparadiser.

- Dette handler om å tette skattehull. Det er et stort internasjonalt problem at selskaper utnytter hull i skattesystemet og forskjeller mellom land, sier Stoltenberg til NTB.

Strammer inn
Statsministeren fortalte om regjeringens nye skattegrep da han holdt 1. mai-tale på Youngstorget tirsdag.

- Regjeringen vil legge fram et forslag om innstramming av rentefradrag på lån mellom selskaper i samme konsern, sa han blant annet.

- Vi skal begrense internasjonale selskapers mulighet til å trekke fra gjeldsrenter, en mulighet som i dag er ubegrenset. Det betyr at de kan ta opp store lån i Norge, få store fradrag, og dermed nulle overskuddene i Norge og føre inntektene ut av landet, forklarer Stoltenberg.

Urettferdig
Han sier at mye av dette er lovlig, men det betyr likevel ikke at det er bra:

- De nuller ut overskuddene og får lite eller ingenting i skatt. Det er urettferdig, fellesskapet taper store inntekter og velferdsordninger undergraves, sier Stoltenberg til NTB.

Hvilke selskaper som benytter disse hullene vil statsministeren ikke si noe om. Men han er ikke i tvil om at det er snakk om store beløp.

- Over tid snakker vi om milliarder. Dette er penger vi vil bruke til å gi skattelettelser på andre områder, for det samlede nivået skal ikke økes, sier han.

Advokatkontorer
I revidert nasjonalbudsjett som legges fram tirsdag, foreslår regjeringen å gi skattemyndighetene innsyn i advokaters klientkontoer slik de allerede har i kontoer i bank- og finansinstitusjoner.

- Det går store beløp ut av landet på denne måten. Innsyn gir oss mulighet til å avsløre juks, tilpasninger og unndragelse, sier Stoltenberg til NTB.

Forslaget kommer som en følge av en kjennelse i Høyesterett i 2010 som sa at navn på klienter som overfører penger via advokaters klientkonto, skal holdes hemmelig. Da hadde valutaregisteret i Skatt Øst funnet ut at seks advokatkontorer overførte til sammen 7,5 milliarder kroner til og fra skatteparadiser via firmaenes klientkontoer fra 2004 til 2009.

Skatteparadiser
Stoltenberg er også opptatt av å styrke det internasjonale samarbeidet for å tette skattehull.

- Norge overtar formannskapet i OECD i mai. En hovedsak for oss blir å få til enda bedre internasjonale avtaler. Vi har allerede avtaler på plass som sikrer innsyn i mange skatteparadiser. Vi jobber for å få på plass flere. Alt dette tetter hull og gir et mer rettferdig skattesystem, sier Stoltenberg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere