Vil tape seere på lørdagene

Foto: (Scanpix/Montasje)

TV-sjefer mener fotball på NRK1 i primetime vil gi seerfall.

13.03.09 09:52

- Fotball favner ikke så bredt som underholdningsprogrammene gjør og dette vil NRK høyst sannsynlig tape seere på, sier tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat til NA24 Propaganda.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Gir fotballen beste sendetid
NRK drar i gang sin tippeligasatsing på lørdag og første kamp går på NRK1 i beste sendetid. Sendingen fra kampen mellom Stabæk og Lillestrøm går mellom klokken 19.45 og 22.10, et tidspunkt hvor NRK tradisjonelt har svært stor andel av tv-seingen.

Sist lørdag var det «Den store klassefesten» og «20 spørsmål» som gikk i denne sendetiden på NRK1. Programmene var blant NRKs mest sette og hadde markedsandeler på henholdsvis 54,8 og 44,5 prosent.

I første omgang skal NRK1 sende lørdagskampene fra klokken 16.00, men fra 2. mai og fram til nest siste helg i august ryddes den beste sendetiden på lørdag til direktesendt fotball.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Seingen vil gå ned
Nå spår tv-sjefene i to mediebyråer at fotballsatsingen kan gi seersvikt.

TV-sjef Christian Sørlie i Initiative Universal sier tv-fotballen høyst sannsynlig vil få høye seertall, men at de vil være lavere enn vanlig.

- Det kan fort bli rundt 700.000 seere med dette sendetidspunktet. Det er vel noen hundre tusen mindre enn det «Den store klassefesten» ligger på. Man får god seing av å ligge på dette sendetidspunktet, men det er klart at fotball ikke har like stor appell som underholdningsprogrammer har, sier Sørlie til NA24 Propaganda.

Kan gi TV 2 nye muligheter
Wiberg i Carat mener TV 2, som har slitt i konkurransen med NRK1 på lørdagene, nå får nye muligheter.

- Fotball har tradisjonelt en overvekt av menn som seere og seergruppene er gjerne eldre. Det er klart at det for TV 2 nå åpner seg muligheter for å nå kommersielt interessante målgrupper på lørdagene, sier Wiberg.

Han mener tippeligakamper kl. 20 på en lørdagskveld har potensial til å nå cirka 500-600.000 seere. Sist lørdag hadde programmene i denne sendetiden, 974.000 og 854.000 seere. Likevel er naturlig for NRK å sette av tid på hovedkanalen, selv om det kan gi seerfall.

- NRK har jo brukt noen kroner på å skaffe seg disse rettighetene, og da er det klart at de ønsker seg noen seere i retur, sier Wiberg.

NRK kaller dette et prøveprosjekt som skal gå denne sesongen. Sørlie regner med at det kommer til å bli «tilbake til normalen» neste sesong.

- Dette er noe de vil tape seere på og jeg tror de kommer til å finne andre tidspunkter neste sesong, sier Sørlie.

Avslappet til avbrekk
Claus Wiese er ansvarlig for helgeunderholdningen på NRK1. Han tror ikke det å sette fotball i underholdningstiden vil endre stort for kanalen.

- Det kommer til å være mye annet enn fotball i disse sendingene. Det kommer til å bli mye og bra underholdning, og fotball er god underholdning i seg selv. Vi er vant med avbrekk på sommeren og tv-seerne kommer til å ha mye å glede seg til når høstsesongen starter med underholdningsprogrammer, sier Wiese.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag