NA24.no

Vil tillate 30 timer overtid i måneden

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) sier regjeringen foreslår å øke tillatt overtid fra 25 til 30 timer per måned.

Han sier regjeringen vil gjøre det tillatt med tolv timer overtid per uke, ikke ti som i dag. Per måned skal taket være på 30 timer.

– De ytre grensene for overtid vil være de samme. Vi beholder vernet i arbeidsmiljøloven, fastholder Eriksson.

Han sier den totale arbeidstiden er uendret, og at kun ansatte som ønsker det skal jobbe mer overtid.

– Det bør være mulig å jobbe mer i enkelte perioder, og mindre i andre, sier Eriksson.

Greit med søndagsjobbing

  •  Overtid Arbeidstilsynet kan gi dispensasjon til økes fra 20 til 25 timer per uke.
  • Ny øvre grense for samlet arbeidstid ved lokal avtale - ikke over 69 timer per uke.
  • Endrer fra forbud mot søndagsarbeid til at det skal være tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig. Arbeidstaker kan avtale å arbeide i gjennomsnitt annenhver søndag, men slik at ukehvilen skal falle på en søndag eller helgedag minst hver sjette uke.


- Øker risikoen for ulykker

Anette Trettebergstuen (Ap) reagerer sterkt på Erikssons forslag.

- Han vil endre det gode, trygge og fleksible arbeidslivet vi har i dag. Folk kan bli pålagt å jobbe lengre dager, mer overtid og søndager, sier hun til Nettavisen.

I forslaget skal det bli mulig å jobbe 12,5 timer per dag og 12 timer overtid i uken.

- Han har økt antallet timer per dag med en halv time og redusert antallet overtidstimer fra høringsforslaget med tre timer, men det endrer ikke våre innvendinger. I følge Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt viser all forskning at arbeid over åtte timer øker risikoen for arbeidsulykker og uønskede hendelser med 50 prosent. Ved arbeidstid på over 12 timer øker risikoen med 100 prosent, sier Trettebergstuen.

Vil fjerne kollektiv søksmålsrett

Regjeringen går inn for å fjerne fagforeningenes rett til å reise sak mot arbeidsgivere ved mistanke om ulovlig innleid arbeidskraft, som den rødgrønne regjeringen innførte i fjor.

Les også: Eriksson klar med omstridte lovendinger

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen mener Robert Eriksson vil endre det gode, trygge og fleksible arbeidslivet vi har i dag.

- Det er ekstremt alvorlig at han i en tid hvor vi opplever mer arbeidskriminalitet enn noensinne fjerner et tiltak, den kollektive søksmålsretten, og ikke kommer med nye. Dette ødelegger arbeidslivet og fører til mer utnytting av arbeidsfolk.

Ingen «vetorett»

Regjeringen vil fjerne fagforeningenes rett til å overprøve lokale turnusavtaler.

– Vi fjerner det som omtales som «vetoretten». Jeg mener det er riktig og viktig å ha mer frihet lokalt. Det er viktig at arbeidstakere og arbeidsgivere lokalt kan bli enige om hvordan man ønsker å tilrettelegge arbeidshverdagen, sier Eriksson.

Han mener endringen vil føre til at flere kan få muligheten til å jobbe heltid, og at folk får større kontroll over sin egen arbeidshverdag.

Flere fagforeninger har varslet at de vil kjempe mot et slikt forslag. I dag kan sentrale organisasjoner overprøve særskilte turnuser som er avtalt lokalt.

Økte straffer

Regjeringen foreslår å øke straffene for brudd på arbeidsmiljøloven til tre års fengsel.

– Det er viktigere å ta kjeltringen enn å gjøre det vanskelig for andre, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Regjeringen vil derfor øke strafferammen for alvorlige overtredelser i arbeidsmiljøloven til tre års fengsel.

Samtidig vil regjeringen ha fengselsstraff for medvirkning til brudd på arbeidsmiljøloven på ett år, og tre år for medvirkning til alvorlige brudd. I dag straffes dette med bøter.

– Dette er en betydelig innskjerping, mener statsråden.

Unio: – Blåøyd av Eriksson

Norges nest største hovedorganisasjon, Unio, er lite fornøyd med arbeidsminister Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

– Han later som om endringene vil hjelpe de svake. I stedet vil dette bli brukt til å skvise alle. Eriksson sier han vil berge noen få, men i stedet legger han opp til at alle kan utnyttes mer, sier Unio-leder Anders Folkestad og ber stortingspolitikerne avvise forslaget.

Med økt adgang til å ansette folk midlertidig, lengre turnuser og mer søndagsarbeid mener regjeringen at flere skal komme «inn i arbeid» og at arbeidslivet blir «mer fleksibelt».

– Endringene forsterker arbeidsgivers rolle. Det gir mindre mulighet for oss til å ta vare på medlemmene våre. Det ser ut til at dette er Erikssons motiv, sier Folkestad.

Han mener Frp-statsråden tar feil når han ikke tror at bedriftene vil utnytte systemet.

– Med disse endringene kan arbeidsgiver spare lønnskostnader og slipper å tenke på kompetanseutvikling og annen ivaretakelse av arbeidstaker, sier han.

Unio har om lag 320.000 medlemmer.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere