NA24.no

Vil tillate hijab i politiet

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Les hvorfor likestillingsnemnda mener det.

Fredag ble det klart at politiets uniformsreglement, som innebærer et forbud mot bruk av religiøse hodeplagg i tilknytning til uniformen, er i strid med diskrimineringsloven § 4 og likestillingsloven § 3.

Det mener likestillingsnemnda, bestående av leder Trude Haugli, nestleder Gudrun Holgersen, Abid Q. Raja, Johan Kr. Øydegard og Britt Elin Strand.

- Hva har vært avgjørende for denne konklusjonen?

- Vi mener det ikke vil svekke tilliten til politiet og vil gjenspeile mangfoldet i samfunnet, sier Haugli til Nettavisen.

Holdes utenfor
Dagens reglement forbyr bruk av sivile plagg og effekter i tilknytning til uniformen. Det gjør at personer som på grunn av sin religion bærer religiøse hodeplagg, ikke kan søke seg til politiyrket.

Likestillings- og diskrimineringsombudet brakte saken inn for Nemnda, etter at Justis- og politidepartementet besluttet å ikke endre reglene ut fra en politisk vurdering og etter en tolkning av at de var i tråd med internasjonale konvensjoner og nasjonal lovgivning.

Les også: Her er brevet som startet hijab-debatten

- Gir forskjellsbehandling
Partene og Nemnda er enige om at reglementet innebærer et inngrep i religionsfriheten. Det innebærer også en indirekte forskjellsbehandling siden stiller personer som bærer hijab eller andre religiøse hodeplagg i en svakere stilling enn andre søkere til politiyrket.

Reglementet er i utgangspunktet kjønnsnøytralt, men i og med at kvinner utgjør den klart største gruppen blant dem som bruker religiøse hodeplagg i Norge, vil reglementet også ha en indirekte kjønnsdiskriminerende effekt.

For at forskjellsbehandlingen skal være lovlig, må den ha et saklig formål, middelet må være nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende.

Saklig formål
Formålet med forbudet, at uniformen skal uttrykke nøytralitet og likhet, er saklig.

Nemnda mener departementet ikke har vist at forbudet er nødvendig for å opprettholde tilliten til norsk politis nøytralitet, eller for å opprettholde ro og orden.

Det er en uttalt målsetting at politiet skal avspeile det norske samfunnet på en god og pålitelig måte. Samfunnet er multikulturelt og mangfoldig og politiet bør også representere et mangfold, nettopp for å opprettholde tilliten på bred basis. Når det gjelder det politioperative synes det å være ulike oppfatninger i politidirektoratet og departementet. Det er ikke fremlagt dokumentasjon for nemnda på at bruk av hijab eller turban der det er tillatt, eksempelvis i England, har skapt problemer.

Storberget - hva nå?
- Hva skjer videre i saken nå?

- Vi har kommet med vår uttalelse, men den er ikke bindende for departementet på noen måte. Det meste sannsynlige er at de enten endrer reglementet eller ignorerer oss. Jeg vil ikke tippe på hva som blir konklusjonen, sier leder Trude Haugli til Nettavisen.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er svært fornøyd:

- Likestillings- og diskrimineringsnemnda (LDN) bekrefter vår vurdering av bruk av religiøse hodeplagg i politiet. Å nekte bruk av religiøse hodeplagg i politiet er brudd både på diskrimineringsloven og likestillingsloven. Dette vil få stor betydning i forhold til fritt yrkesvalg for personer som uttrykker sin religion gjennom hodeplagg, sier Ørstavik.

- Legg presisjen til side
- Nemnda slår nå fast at politiets uniformsreglement, som ikke tillater bruk av religiøse hodeplagg, er diskriminerende. Jeg forventer at Justisdepartementet legger prestisjen til side og aksepterer at uniformsreglementet endres slik at religiøse hodeplagg tillates, understreker Ørstavik.

Hun mener dette vil åpne nye dører:

- Dette vil åpne dører som i dag hindrer det mangfold og den integreringen samfunnet etterstreber. Med en ikke-diskriminerende politiuniform vil vi få et politi som i større grad speiler mangfoldet i befolkningen. Det vil også øke tilliten til politiet, sier likestillings- og diskrimineringsombudet, sier Ørstavik.

Frp: - Galskap
Frp reagerer kraftig på vedtaket:

- Vedtaket er rett og slett galskap. Jeg forventer nå at regjeringen overser nemndas avgjørelse, og gjennomfører forbudet som planlagt, sier Frps nestleder Per Sandberg.

Les også: Storberget står på sitt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere