NA24.no

(Foto: Scanpix/AP Photo/Charles O'Ooro-Kenya Wildlife Service)

Vil tillate safarijakt

Sist oppdatert:
Kenyanske bønder vil la rikinger skyte landets turistattraksjoner.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Som et ledd i kampen mot Kenyas fattigdom, har en gruppe bønder gått i bresjen for å skaffe seg nye inntektskilder, melder AP.

NA24 - din næringslivsavis

En million turister drar på safari i Øst-Afrika årlig, og de bruker rundt en milliard norske kroner på å fotografere løver, elefanter og gaseller og andre ville dyr på de afrikanske savannene. Å skyte dyrene er strengt forbudt. Men omsetningen dette gir er ikke nok til at landets bønder er fornøyde.

Grunneierne sier at de kun kan fortsette å bevare de fredete områdene dersom de kan selge jaktrettigheter. Ingen skal ha forslått å ta livet av utrydningstruede dyrearter, eller å tillate jakt i eksisterende beskyttede områder.

- Tapene vi får fra fall i buskapen eller til og med legeregningene for mennesker som har blitt skadet av elefanter, bøfler og til og med løver er ganske høye, sier Yusuf Ole Petenya, ifølge AP.

Bestanden stuper
Bare åtte prosent av markene i Kenya er satt av til nasjonale parker for dyr. Resten er privat eller kommunalt eide landområder, og studier viser at de fleste av Kenyas ville dyr bor her.

Bestanden av ville dyr har sunket med 60 prosent siden midten av 1970-tallet, på grunn av menneskers illegale jakt etter mat i det fattige landet.

Vil selge jaktrettigheter
Nå mener bøndene at den eneste måten å opprettholde dyrebestanden på, er å selge jaktrettigheter til turister, og på den måten skaffe seg penger til livets brød.

- Jeg tror ikke det å gjeninnføre jakt vil føre noe godt med seg for dyrene. Hvis vi begynner å se på den ville naturen som en måte å tjene penger på, er vi i trøbbel, sier James Isiche, direktøren i IFAW i Øst-Afrika.

Trolig har det illegale jaktmarkedet i Kenya allerede en omsetning på flere millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere