Vil tjene millioner på «Sønnen»

Jo Nesbøs, Sønnen, er så langt trykket opp i 185.000 eksemplarer.

Jo Nesbøs, Sønnen, er så langt trykket opp i 185.000 eksemplarer. Foto: Paal Audestad

Jo Nesbø er kun slått av seg selv.

Onsdag slippes Jo Nesbøs nyeste kriminalroman, «Sønnen», på markedet.

Boken trykkes i 185.000 eksemplarer, så det er liten tvil om at det er knyttet store forventinger til den norske forfatterens siste verk.

- Opplaget på 185 000 er det nest største i Aschehougs historie, kun slått av «Politi» på 220 000, sier Mona Ek, kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug, til Nettavisen NA24.

Opplaget er satt på bakgrunn av hvor mange som har forhåndsbestilt boken.

- Det er alltid store forventinger når Jo Nesbø kommer med ny bok. Ikke minst når boken heter «Sønnen» og leseren introduseres for et nytt univers, sier Ek.

12,5 millioner kroner

Det store opplaget gir naturlig nok også Nesbø penger i kassen.

Tall fra skattelistene viser at Nesbø hadde en inntekt på nærmere 39 millioner kroner i 2012, og en formue på nærmere 116 millioner kroner.

Salget av «Politi», med et opplag på 410.000 eksemplarer, satte nok sitt preg på disse tallene i fjor, og i år vil nok «Sønnen» være til drahjelp oppover.

Sønnen er Jo Nesbøs nyeste kriminalroman.

Aschehoug ønsker ikke å kommentere hvor mye forfatteren selv sitter igjen med om første opplag av «Sønnen» selges ut, men etter Nettavisen NA24s beregninger kan Nesbø tjene inntil 12,5 millioner kroner - bare på bokens første opplag.

Regnestykket baserer seg på normalkontrakter for skjønnlitterære bøker i Norge. Ifølge denne vil Nesbø tjener 15 prosent royalty for de første 5.000 bøkene. Utover 5.000 bøker tjener han 20 prosent. Royalty regnes fra 85 prosent på innbundne bøker, dermed blir det vel 339 kroner per bok i Nesbøs tilfelle.

Det er imidlertid grunn til å tro at boken vil trykkes i flere enn ett opplag. Til sammenligning har suksessforfatterens bok, «Politi», som nevnt blitt trykket opp i 410.000 eksemplarer.

Hollywood-filmatisering

«Sønnen» er ikke en nye Harry Hole-krim, men en enkeltstående krimroman.

I boken introduserer Nesbø leseren til et helt nytt Oslo-univers. Korrupsjon og organisert kriminalitet er kreftene bak de store dramaene, enten de utspiller seg på Politihuset, i Rådhuset, på snuskete hotellrom i kvadraturen eller blant dopselgerne langs Akerselva. En Skandinavisk The Wire, i et forstørret hyperrealistisk Sin City-Oslo, heter det i bokomtalen.

Boken skal også filmatiseres i ekte Hollywood-stil.

Det er Warner Bros som skal produsere den, og Leonardo DiCaprio, som er en av produsentene i det amerikanske selskapet, har selv uttrykt interesse for å spille hovedrollen. Det skriver Aftenposten, mandag.

- Vi har skrevet under kontrakt for boken «Blood on Snow» som kommer neste år, en bok Nesbø skriver under pseudonym. Den er solgt til Warner Brothers og Leonardo DiCaprio er en av produsentene, han har til og med uttrykt interesse for å spille hovedrollen, sier Tor Jonasson til avisen.

23 millioner bøker

Også andre Hollywood-stjerner har latt seg forføre av Nesbøs verk.

Mandag kom, den amerikanske skuespilleren, Channing Tatum, ifølge VG, ens ærend for å diskutere en eventuell i rolle i den kommende filmatiseringen av «Sønnen».

Channing Tatum skal ha kommet ens ærend til Oslo for å diskutere film med Jo Nesbø. Foto: (Getty Images/All Over Press)

Stjerneduoen var på den fasjonable sushirestauranten Hanami på Tjuvholmen, på Aker Brygge. Da de to kom ut etter middagen røpet Tatum til VG at han ville sagt ja på flekken om Nesbø tilbyr han rollen i «Sønnen».

- Jeg hadde elsket å jobbe med ham! Jeg vil gjøre alt for at det skal skje. Jeg har lest en del bøker av Jo, sa han til avisen.

23 millioner bøker

Nesbø har imidlertid flere film-jern i ilden.

I tillegg til at «Sønnen» skal filmatiseres, har filmen basert på boka «Snømannen» vært planlagt en stund. «Hodejegerne» skal bli HBO-serie.

Nesbø har også skrevet manus til dramaserien «Okkupert», en serie på NRK om russisk okkupasjon.

Ifølge Aftenposten viser de ferskeste salgstallene at Nesbø har solgt 23 millioner bøker rundt om i verden og han ligger som nummer én på New York Times bestselgerliste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.