NA24.no

Vil totalovervåke deg

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norske myndigheter diskuterer storstilt overvåkning av befolkningens IT-kommunikasjon. Nå advarer Datatilsynet.

EU har som et ledd i sin bekjempelse av terrorisme pålagt alle medlemmer å innføre et nytt datalagringsdirektiv.

Ifølge direktivet skal all datatrafikk og teletrafikk i alle medlemsland logges og lagres i minst seks måneder.

Dette betyr at all din mailkorrespondanse, telefoner og bevegelser på nett blir overvåket.

Datatilsynet er svært kritiske til direktivet og etterspør en sterkere offentlig debatt.

Les også:
- Disse tjenestene holder deg skjult.
- Skal alle borgere overvåkes?

Totalovervåkning i Danmark
Justisdepartementet vil om kort tid legge frem sine planer for innføringen av et slikt direktiv i Norge. Teknofil har tidligere belyst hvordan dette direktivet har blitt gjennomført i Danmark .

Her har blant annet alle hoteller, kafeer med internettilbud, campingplasser og transportknutepunkt blitt pålagt å logge hva gjestene foretar seg på deres inter- og telenett.

Hotellene har også blitt pålagt å ha et døgnbemannet kontaktpunkt hvor politiet kan komme inn og avlytte samtaler.

Store smutthull
Tiltaket har fått mye kritikk i danske medier, spesielt siden det har vist seg svært enkelt å omgå overvåkningen. I praksis er det da uvitende lovlydige borgere som blir overvåket, kriminelle kan uansett glippe unna.

Den danske justisministeren Lene Espersen utalte ifølge Avisen.dk følgende:

- Så langt jeg kan se er det kun en meget begrenset gruppe som kan tjene på dette. Nemlig de personer som har begått eller planlegger å begå meget alvorlig kriminalitet og som vil forsøke å skjule sine spor.

Interesse for anonymiserende tjenester
Ove Skåra, informasjonssjef hos Datatilsynet, mener det slett ikke kun er kriminelle som kan ha nytte av å opptre anonymt.

- Jeg har ikke sett noen lignende uttalelser fra noen norsk justisminister og det er jeg meget glad for. Det kan være mange årsaker til at mennesker ønsker å være anonyme på nett. Når slike tiltak som det nye datadirektivet nå kommer vil det trolig komme en økt interesse for tjenester som lar deg opptre anonymt, sier han til Teknofil.

Etterspør debatt
Han mener det er en mangel på debatt både på politisk plan og blant folk flest om hva dette nye direktivet medfører. Norge har full mulighet til å nekte å innføre direktivet og det mener Datatilsynet det er all grunn til.

- Vi advarer sterkt mot en slik form for overvåkning. Den går både i mot norsk lov og også mot menneskerettighetene. Hvis politiet eller andre offentlige myndigheter hadde stått på postkontoret med en kopimaskin og tatt kopier av all din post så ville det skapt stor debatt. Nå gjennomføres i praksis det samme, men fordi det er et biprodukt av allerede eksisterende teknologi, så legger vi lite merke til det, forklarer Skåra.

Justisdepartementet vil legge frem detaljene for det norske datalagringsdirektivet i mars i år.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere